settings icon
share icon
Въпрос

Как можем да се доверим, че библейските пророчества наистина могат точно да предсказват бъдещето?

Отговор


Основната причина да се доверяваме на библейските пророчества е, че те, както и останалата част от Писанието, са ни дадени от Създателя на вселената. Те са божествено вдъхновени, безпогрешени, съвършени и истински. Бог не може да лъже (Тит 1: 2), също така надеждността на библейските пророчества се корени в характера и познанието на Бог: „ Аз съм Бог – и няма подобен на Мене, Който от началото изявявам края и от древните времена – нестаналите още неща, и казвам: Намерението Ми ще се изпълни и ще извърша всичко, което Ми е угодно (Исая 46:10).

Библейските пророчества предсказват бъдещето и обясняват какви ще бъдат положителните или отрицателните резултати от бъдещите събития. Пророчествата могат да ни насочат към събития, които носят радост и удоволствие или страх и предчувствия. В същото време, Божиите пророчества се игнорират, обикновено това е така, защото слушателите не харесват това, което чуват по една или друга причина. Библейските пророчества обикновено са много конкретни за това как ще повлияят на някого или нещо. Те винаги са надеждни и достойни за нашето пълно доверие. Можем да позволим пророчествата да помогнат за оформянето на живота ни, давайки ни насоки в служенето на нашия Господ. Пророчеството трябва да бъде източник на сила и наставление за нас. За разлика от това, което днес чуваме като „пророчество", както в църквата, така и извън нея, истинското библейско пророчество винаги е точно и прецизно. Винаги се случва това, което Бог пророкува (Исая 14:24).

Пророчеството за потопа в Битие 6 е добър пример. Бог обяснява причините за потопа, дава конкретни инструкции на Ной да построи ковчега, за да запази живота, и след това причинява тази световна катастрофа. Сънищата на Йосиф в Битие 37: 5–10 съдържат пророчества, които се сбъдват по-късно в живота му. Второзаконие 18:18 казва: „Аз ще им въздигна от братята им пророк, както съм въздигнал теб, и ще сложа думите Си в устата му; и той ще им говори всичко, което Аз му заповядвам. " Това пророчество сочи еврейския Месия, нашия Господ Исус, и е цитирано в Деяния 3:22. Исая 53 съдържа убедително пророчество за Исус Христос: Неговата младост, Неговото служение, понасянето на греховете и страданията и Неговата саможертва. Псалм 22 ни дава още едно пророчество за страданието на нашия Господ, описано от цар Давид.

В пророчества на нашия Господ, като тези в Матей 24, се говори за войни, глад, земетресения, преследвания, отстъпничество и предателства и накрая за Неговото завръщане. Тези и други пророчества от последните времена са толкова надеждни, колкото предупреждението на Бог за потопа. Подобни предсказания за катастрофални събития, които тепърва предстоят, се намират във 2 Петър 3 и Откровение 6—16. Също така в 1 Солунци 4: 13–18 на християните им е обещано спасяване от онзи ден на беда. Библейското пророчество ни предоставя пътна карта за бъдещето. Провала при разбирането на пророчеството за грабването, може да причини пропускане на един от най-големите Божии дарове.

Можем да се доверим, че Бог ни обича и ни е дал Своя Син (Йоан 3:16). Със сигурност можем да разчитаме и на Него като Автор на библейските пророчества. Нашият Господ каза: „В дома на Моя Отец има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. "(Йоан 14: 2). Тогава Той ни даде това благословено уверение: „И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие. " (стих 3). Това трябва да бъде насърчение за всички християни.

Доверете се на Божиите пророчества, точно както се доверявате на Неговия син. „понеже Божиите обещания, колкото много и да са те, в Него са „Да"; затова и чрез Него е „Амин", за Божията слава чрез нас. " (2 Коринтяни 1:20).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как можем да се доверим, че библейските пророчества наистина могат точно да предсказват бъдещето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries