settings icon
share icon
Въпрос

Каква е библейската нумерология?

Отговор


Библейската нумерология е изучаването на числата в Библията. Две от най-често повтарящите се числа в Библията са 7 и 40. Числото 7 означава завършеност или съвършенство (Битие 7:2-4; Откровение 1:20).Често се нарича „Божието число“, тъй като Той е Единственият, който е съвършен и завършен (Откровение 4:5; 5:1, 5-6). Числото 3 също се смята за числото на божественото съвършенство: Троицата се състои от Отец, Син и Светия Дух.

Числото 40 често се разбира като „числото на изпитването или изпитанието“. Например, израилтяните бродели 40 години (Второзаконие 8:2-5); Мойсей бил на планината 40 дни (Изход 24:18); Йона предупредил Ниневия, че наказанието ще ги порази след 40 дни (Йона 3:4); Исус бил изкушаван 40 дни (Матей 4:2); минали 40 дни между възкресението и възнесението на Исус (Деяния 1:3). Друго повтаряно число в Библията е 4, което е числото на сътворението: север, юг, изток, запад; четири сезона. Числото 6 е считано за числото на човека: човекът бил създаден на шестия ден; човекът работи само 6 дена. Друг пример за означаването на нещо от Бибията чрез използването на число е Откровение глава 13, която казва, че числото на Антихриста е 666.

Все още се разисква дали числата наистина имат или нямат значение. Бибилията определено изглежда, че използва числа по образци или за да предаде духовна истина. Обаче, мнозина отдават твърде голямо значение на „библейската нумерология“ като се опитват да открият специално значение зад всяко число в Библията. Често едно число в библията си е просто число. Бог не ни призовава да търсим тайни значения, скрити послания или кодове в Библията. Има повече от достатъчно ясна истина в Писанието, за да посрещне всички наши нужди и да ни направи „усъвършенствани и съвършено подготвени за всяко добро дело“ (2 Тимотей 3:17).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е библейската нумерология?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries