settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за насилието?

Отговор


Насилието се определя като „физическа сила, упражнена за целите на потъпкване, разрушаване или злоупотреба" и за съжаление насилието е част от ежедневния живот. То е във филмите и телевизионните ни шоута и ние живеем в свят, където силата често се налага чрез насилие. Но за християните истината на Словото е винаги по-силна от светския път. Така че какво казва Библията?

Първо, насилието в ума е също толкова нараняващо както насилието на ръцете. Левит 19:17 казва: „Да не мразиш брата си в сърцето си; да изобличиш смело ближния си, та да се не натовариш с грях поради него". Когато знаем, че някой е съгрешил, по-любящо ли е да замълчим и да трупаме омраза и негодуване към него? Бог казва, че трябва да говорим открито, а Исус ни казва в Матей 5:21-22, че убийственият гняв може да доведе ядосания човек до Божие осъждане толкова бързо колкото физически удар. Насилието, което той проявява към някого друг, може да бъде върнато обратно върху него от Бог.

А какво да кажем за насилието по време на война? Изход 20:13 е бил неправилно преведен като „не убивай", но той буквалноозначава „не извършвай предумишлено убийство". Бог е разрешил справедливи войни през цялата история на Своя народ. От Авраам до Девора и до Давид Божиите хора са се борили като инструменти на съда на праведния и свят Бог. Римляни 13:1-4 ни казва да се подчиняваме на държавните власти и че народите имат правото да носят меча против злодейците,външни и вътрешни.

Насилието съществува, но трябва да правим разлика между святия съд срещу греха и нашата собствена лична вендета срещу онези, които не обичаме, което е неизбежният резултат от гордостта (Псалом 73:6). Въпреки че хората са много по-склонни да приемат насилието (особено както културите описват истинските мъже като такива, които никога не плачат, винаги имат план и носят оръжие), най-мъдрият човек на всички времена написал „Не завиждай на насилник човек, И не избирай ни един от пътищата му" (Притчи 3:31). Молитвата и търпението винаги премахват насилието и гнева.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за насилието?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries