settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за болката?

Отговор


Думата „болка" или някаква нейна форма се появява над 70 пъти в Писанието. Първата употреба на думата обяснява произхода на болката при раждането на дете: „На жената рече: Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада; и на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее" (Битие 3:16). Контекстът тук е, че Адам и Ева са съгрешили и болката при раждане е едно от последствията от греха. Цялата земя е прокълната поради греха и в резултат влязла смъртта (Римляни 5:12). Така че може да се заключи, че болката е един от многото резултати от първородния грях.

Въпреки че не е изрично заявено в Библията, ние знаем от медицинска гледна точка, че болката е дар. Без нея нямаше да знаем, че се нуждаем от медицинска грижа. Всъщност отсъствието на болка е един от проблемите, свързани с проказата. Децата никога нямаше да научат, че докосването на гореща печка е лоша идея, нито ние бихме били предупреждавани за опасно медицинско състояние без болката, свързана с него. От духовна гледна точка една от ползите на болката е изразена от Яков: „Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост" (Яков 1:2-3). Според Яков, когато преживяваме болезнени изпитания, можем да се радваме, че Бог работи в нас, за да произведе твърдост и христоподобен характер. Това се отнася до умствената, емоционалната и духовната болка, както и до физическата болка.

Болката също дава възможност да изпитаме Божията благодат. Вижте какво е казал Павел: „и Той ми рече: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. И тъй, с преголяма радост по-добре ще се похваля с немощите си, за да почива на мене Христовата сила" (2 Коринтяни 12:9). Павел говорел за „трън в плътта", който го измъчвал. Не знаем какво е било това, но изглежда, че е било болезнено за Павел. Той признал, че Божията благодат е била дадена на него, за да може да издържи. Бог ще даде на Своите деца благодатта да понасят болката.

Но наистина добрата новина е, че Исус е умрял на наше място за нашите грехове: „Защото и Христос един път пострада за греховете, Праведните за неправедните, за да ни приведе при Бога, бидейки умъртвен по плът, а оживотворен по дух" (1 Петрово 3:18). Чрез вяра в Исус Христос Бог дава на вярващия вечен живот и всичките включени благословения. Едно от тях е „Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина" (Откровение 21:4). Болката, която изпитваме като естествена част от живота в падналия, прокълнат от грехове свят ще бъде част от миналото за онези, които чрез вяра в Христос ще прекарат вечността на небето с Него.

Да обобщим, въпреки че болката не е приятна, трябва да благодарим на Бог за нея, защото тя ни предупреждава, че нещо не е наред с нашето тяло. Също тя ни кара да размишляваме върху ужасното последствие от греха и да бъдем крайно благодарни на Бог за създаването на начин да бъдем спасени. Когато човек изпитва болка, това е отлично време да осъзнае, че Исус е изживял мъчителна емоционална и физическа болка заради нас. Няма болка, която да се доближава до ужасяващите събития от разпъването на кръст на Исус, а Той е изживял тази болка с готовност да ни изкупи и да прослави Своя Отец.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за болката?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries