settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за кошмарите?

Отговор


Кошмарите се определят като сънища, които създават силна отрицателна емоционална реакция като страх или ужас. Страдащите от кошмари обикновено се събуждат в състояние на краен стрес, дори до степента на остра физическа реакция – ускорен пулс, изпотяване, гадене – и често не могат да заспят отново за известно време. Различават се причините за кошмарите. Децата поради своето активно въображение са склонни към кошмари, някои от тях толкова остри, че се събуждат с писъци и плач. Такива крайни случаи също се наричат „нощни страхове". Яденето на определени храни твърде скоро преди лягане за сън може да предизвика кошмар, както може и гледането на страшни филми. Лягането разстроен от житейски обстоятелства или след кавга или спор също може да причини кошмари поради продължаващата мозъчна дейност по време на сън.

Няма съмнение, че кошмарите могат да бъдат крайно разстройващи, но има ли някакво духовно значение в кошмарите? В Билията се споменават сънища и видения, а Бог понякога използва състоянието на сън, за да общува със Своите пророци и другите. Бог говорил на Авимелех в Битие 20 като го предупредил да не докосва Авраамовата жена Сара. Други сънища включват стълбата на Яков (Битие 28), съня на Йосиф, че братята му ще му служат, който довел до неговия плен в Египет (Битие 37), както и неговото тълкуване на сънищата на фараона (Битие 40-41), което довело до ставането му втория най-могъщ мъж в Египет. Господ или Неговият ангел се появявали на други в Библията, включително Соломон (3 Царе 3), Навуходоносор (Данаил 2), Йосиф (Матей 2) и жената на Пилат (Матей 27). Никой от тези сънища, обаче, с изключение вероятно на съня на жената на Пилат, не може реално да бъде наречен кошмар. Така че ще се окаже, че обикновено Бог не говори на хората чрез кошмари.

Някои хора мислят, че Сатаната или демоните проникват в разума им по време на кошмарите, но няма пасаж в Библията, който пряко да подкрепя това. С вероятното изключение на съня, който Елифаз твърди че е имал, няма библейски случки на общуване на демонични сили с хора по време на сънища или кошмари. Най-вероятно кошмарите не са нищо повече от начина на мозъка за справяне със страховете и грижите ни докато той продължава да функционира по време на циклите на съня. Ако християнин страда от продължителни, чести кошмари, които прекъсват съня и причиняват редовно емоционално разстройство, вероятно се нуждае от медицинска помощ. Но както във всички неща молитвата е нашето най-мощно оръжие срещу всеки вид емоционално или духовно разстройство. Молитвата в продължение на петнадесет или двадесет минути преди сън е най-ефективният начин да успокоим ума и сърцето и да се приготвим за спокоен сън. Както и в други неща Бог дава мъдрост на онези, които я търсят от Него (Яков 1:5) и Той също е обещал Своя мир на всички, които го търсят. „Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса" (Филипяни 4:6–7).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за кошмарите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries