settings icon
share icon
Въпрос

Дали Библията е копирала някои от историите си от други религиозни митове и легенди?

Отговор


Съществуват много библейски истории, които имат много прилики с истории от други религии, легенди и митове. За целите на тази статия ще изследваме два от най-важните примера.

Първо, нека да разгледаме разказа за грехопадението на човека от глава 3 на Битие. Съществува гръцка легенда, тази за кутията на Пандора, чиито подробности се различават толкова категорично от библейския разказ за грехопадението, че човек никога не би предположил връзка. Но независимо от техните значителни разлики, те могат действително да свидетелстват за същото историческо събитие. И двете истории разказват как първата жена отприщила греха, болестите и страданието в света, който дотогава бил Едемски рай. И двете истории завършват с появата на надеждата, надежда в обещан Изкупител в случая на Битие и „надежда" като нещо, освободено от кутията в самия край на легендата за Пандора.

Подобно на световните изобилни легенди за потопа кутията на Пандора показва как Библията може понякога да бъде паралел на езическите митове, просто защото те всички говорят за историческа съществена истина, която през годините е изявявала себе си в древните истории (както в случая на Библията) и в поетическите алегории (както в случая на Пандора, чиято история била разказана по много различни начини от гърците, но чиято сърцевина оставала сравнително постоянна). Приликите не сочат едната да е копирала от другата, а свидетелстват за факта, че и двете истории се основават на същото историческо събитие.

Накрая, има случаи на заемане, но в тези случаи Библията е била източникът, а не езическите митове (въпреки псевдоакадемичните твърдения за обратното). Разгледайте случая на раждането на Саргон. Легендата разказва, че Саргон бил поставен в тръстикова кошница и пуснат по реката от майка си. Той били спасен от водоносец, който го отглежда все едно е негов син. Звучи доста като историята за Мойсей в Изход 2, нали? А Саргон е живял около 800 години преди раждането на Мойсей. Така че историята за пускането на Мойсей по реката, само за да бъде спасен и отгледан, трябва да е била заета от Саргон, така ли?

На пръв поглед това звучи достоверно, но това, което се знае за Саргон,се появява почти изцяло от легенди, написани няколкостотин години след смъртта му. Съществуват много малко съвременни записи за живото на Саргон. Легендата за детството на Саргон, как бил поставен в кошница и пуснат по течението на реката, идва от две плочки с клинообразно писмо от 7 в. пр. Хр. (от библиотеката на асирийския цар Ашурбанипал, който царувал от 668 до 627 г. пр. Хр.), написани стотици години след книгата Изход. Ако някой иска да спори, че един разказ бил зает от друг, би трябвало да бъде обратно: легендата за Саргон изглежда е била заета от разказа за Мойсей в Изход.

Библията е ясна за своето авторство. Въпреки че много различни хора са я записали на хартия, действителният автор е Светият Дух. 2 Тимотей 3:16-17 ни казва, че Писанието е Боговдъхновено. Какво означава, че Библията е вдъхновена? Това означава, че тя буквално е била „вдъхната от Бог". Той я запазил през вековете, Той живее в самите й страници и Неговата сила се изявява в живота ни чрез нея.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали Библията е копирала някои от историите си от други религиозни митове и легенди?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries