settings icon
share icon
Въпрос

Можем ли/Трябва ли да тълкуваме Библията буквално?

Отговор


Не само можем да възприемаме Библията буквално, но и трябва да възприемаме Библията буквално. Буквалният подход при тълкуването е единственият начин да определим какво се опитва да ни съобщи Бог. Когато четем някаква литература, трябва да определим какво възнамерява да ни предаде авторът. Мнозина четат стих или пасаж от Писанието и тогава си създават свои собствени определения за думите, фразите или параграфите като игнорират контекста и намерението на автора. Но това не е начинът, който Бог е възнамерявал, поради което Бог ни казва да разглеждаме правилно Словото на истината (2 Тимотей 2:15).

Една причина, поради която трябва да възприемаме Библията буквално, е , че Исус Христос я възприемал буквално. Винаги когато Господ Исус цитирал от Стария Завет, било винаги ясно, че Той вярвал в неговото буквално тълкуване. Например, когато Исус бил изкушаван от Сатаната в Лука 4, Той отговорил като цитирал Стария Завет. Ако Божиите заповеди във Второзаконие 8:3, 6:13 и 6:16 не бяха буквални, Исус нямаше да ги използва и те щяха да са безсилни да затворят устата на Сатаната, което е точно това, което те направили.

Учениците също възприемали буквално заповедите на Христос, (които са част от Библията). Исус заповядал на учениците да отидат и да направят повече ученици в Матей 28:19-20. В книга Деяния откриваме, че учениците са възприели буквално заповедта на Исус като са отишли навсякъде по известния свят да проповядват благовестието и да казват на всеки да „повярва в Господ Исус Христос и ще се спаси“ (Деяния 16:31). Ние също трябва да възприемаме буквално думите на Исус. Как можем да сме сигурни в спасението си, ако не вярваме, че Той е дошъл да потърси и спаси изгубените (Лука 19:10), да плати наказанието за нашия грях (Матей 26:28) и да ни осигури вечен живот (Йоан 6:54)?

Буквалното възприемане на Библията все пак позволява фигури на речта. Пример за фигура на речта е някой да каже „слънцето изгрява“. Технически слънцето не изгрява; земята се върти по начин, който позволява да изглежда, че слънцето изгрява. Въпреки това почти всеки разбира фигурите на речта достатъчно добре, за да позволи този вид комуникация. Има очевидни фигури на речта в Библията, които не следва да се възприемат буквално (вижте например Псалом 17:8).

Накрая, когато правим от себе си последни арбитри кои части от Библията са буквални и кои не са, ние се издигаме над Бог. Той ни е дал Своето Слово, за да общува с нас. Объркването и изкривяванията, които неизбежно ще произтекат от небуквалното тълкуване, по същество ще направят недействителни Писанията. Библията е Словото Божие към нас и Той го е предназначил да бъде вярвано – буквално и изцяло.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Можем ли/Трябва ли да тълкуваме Библията буквално?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries