settings icon
share icon
Въпрос

Дали непогрешимостта на Библията се отнася само до оригиналните ръкописи?

Отговор


Това е труден за разбиране въпрос. Само оригиналните ръкописи (оригиналните ръкописи, написани от апостолите, пророците, т.н.) са под божественото обещание за вдъхновение и непогрешимост. Книгите на Библията, както са били първоначално написани под вдъхновението на Светия Дух (2 Тимотей 3:16-17; 2 Петрово 1:20-21), били 100% непогрешими, точни, авторитетни и истинни. Няма библейско обещание, че копията на оригиналните ръкописи ще бъдат непогрешими или без грешки на преписвачите. Тъй като Библията била преписвана хиляди пъти в течение на хиляди години, е вероятно да се появят някои грешки.

Как да се справим с това? Първо, важно е да помним, че библейските ръкописи, които имаме днес, са в 99% съответствие един с друг. Да, има някои дребни различия, но огромната част от библейския текст е идентичен между различните ръкописи. Повечето от разликите са в пунктуацията, окончанията на думите, дребни граматически въпроси, словоред, т.н. – неща, лесно обясними като преписвачески грешки. Не подлежи на съмнение нито един важен теологически или библейски въпрос поради някаква предполагаема грешка или противоречие. Библейските ръкописи от 15 век са в пълно съответствие с ръкописите от 3 век. Можем да сме напълно уверени, че Библията, която имаме днес, е почти точно идентична с това, което апостолите и пророците са написали преди повече от 2000 години.

Второ, не трябва да бързаме да кажем „О, това е само преписваческа грешка“. Голямото мнозинство от библейски „грешки“ могат да бъдат обяснени логично и достоверно. Тези, които не могат да бъдат обяснени, или са много трудно обясними, могат също така да имат отговор, който просто да не знаем в този момент. Само защото не можем да открием разрешение, не означава, че не съществува разрешение. Вярата, че това е преписваческа грешка, трябва да бъде абсолютно последното средство, до което да прибегнем при всяка предполагаема библейска „грешка“.

Накрая, все пак е възможно да са се промъкнали грешки в нашите съвременни ръкописи и преводи на Библията. Преписвачите и преводачите са човешки същества и те правят грешки. Фактът, че Библията е невероятно точна, е доказателство за нейното вдъхновение и запазване от Бог.

Можем ли все още да вярваме на Библията? Абсолютно! Библейските преводи, които имаме днес, са Божието Слово. Библията днес е точно толкова авторитетна колкото е била през първи век от новата ера. Можем напълно да се доверим на Библията като на Божието послание до нас днес. Да, библейските обещания за вдъхновение и непогрешимост се отнасят само пряко до оригиналните ръкописи. Това, обаче, не оказва влияние върху точността и авторитетността на нашите съвременни Библии. Божието Слово пребъдва завинаги, въпреки случайните слабости и грешки на преписвачите и преводачите.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали непогрешимостта на Библията се отнася само до оригиналните ръкописи?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries