settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за ненавистта?

Отговор


От библейска гледна точка има положителни и отрицателни аспекти на ненавистта. Приемливо е да ненавиждаме онези неща, които ненавижда Бог; наистина, това е много силно доказателство за правилно ходене в Бог. „Вие, които любите Господа мразите злото" (Псалом 97:10a). Наистина, колкото по-близко е нашето ходене с Господ и колкото повече е общението ни с Него, толкова повече ще осъзнаваме греха, както в нас, така и извън нас. Нима не скърбим или изгаряме от гняв, когато бъде оклеветено Божието име, когато виждаме духовно лицемерие, когато виждаме очевидно безверие и небогоугодно поведение? Колкото повече разбираме качествата и обичаме Божия характер, толкова повече ще приличаме на него и повече ще мразим онези неща, които противоречат на Неговото Слово и природа.

Обаче, ненавистта, която е отрицателна, разбира се трябва да бъде тази, насочена срещу другите. Господ споменава ненависта в Проповедта на Планината: „А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд" (Матей 5:22). Господ заповядва не само да се помирим с брата си преди да отидем пред Господ, но също да го направим бързо (Матей 5:23-26). Самият акт на убийството бил, разбира се, осъден, но ненавистта е „сърдечен" грях и всяка мисъл или акт на омраза е акт на убийство в Божиите очи,за които ще бъде изискано справедливост, може би не в този живот, но при осъждането. Състоянието на омраза е толкова отвратително пред Бог, че за човек, който ненавижда се казва, че ходи в тъмнина, противопоставена на светлината (1 Йоан 2:9, 11). Най-лошата ситуация е тази на човек, който продължава да изповядва религията, но остава във вражда с брат си. Писанията заявяват, че такъв човек е лъжец (1 Йоаново4:20) и той може да измами хората, но не и Бог. Колко вявращи живеят в продължение на години като се преструват, че всичко е наред, надявайки си маска, само за да открият накрая, че тя е недостатъчна, защото са таили вражда (омраза) срещу вярващ събрат?

Ненавистта е отрова, която ни разрушава отвътре като създава горчивина, която разяжда сърцата и умовете ни. Ето защо Писанията ни казват да не оставаме „горчив корен" да поникне в сърцата ни (Евреи 12:15). Омразата също разрушава личното свидетелство на християнина, защото тя го отстранява от общението с Господа и другите вярващи. Нека бъдем внимателни да правим както ни съветва Господ и да не таим зло към никого, без значение колко малко е, а Господ ще бъде верен да ни прости както е обещал (1 Йоаново 1:9;2:1).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за ненавистта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries