settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за рака?

Отговор


Библията не казва нищо специално за болестта рак. Обаче, това не означава, че не засяга въпроса за болестите. Цар Езекия беше болен от „възпаление" (4 Царе 20:6-8), което в действителност би могло да бъде рак под друго име. Така въпреки че думата „рак" не се намира в Писанието, има описани състояния, които напълно биха могли да бъдат рак. Когато Исус бил на земята, Той изцелявал всичките болести, с които се обръщали към Него (очевидно това би включвало и рак) като знак за евреите, че Той бил техният Месия. Обаче, ракът, както всички болести, е резултат от проклятието на греха над света. В Битие 3:17 четем: „проклета да бъде земята поради тебе". Земята е проклета поради греха и всички хора умират – всички се превръщаме в прах – и начинът на смърт може да бъде от болест, която е естествен резултат от проклятието над земята. Болестите не са „наказание". Те са резултат от живот в греховен свят и върху прокълната земя, а вярващите, както и невярващите развиват рак и други болести, които водят до смърт. Трябва да помним , че в живота на вярващия Бог „всичко съдействува за добро" (Римляни 8:28); „всичко" включва и рака.

Чудесното нещо е, че дори в този живот на прокълнатата земя, където сме подложени на болести като рака, ние имаме надежда. Псалом 103 има чудесен пасаж, който ни дава убедена увереност, че ще има край на злините в този свят. Псалом 103:1-4 казва: „Благославяй, душе моя, Господа, И всичко що е вътре в мене нека хвали светото Му име. Благославяй, душе моя, Господа, И не забравяй не едно от всичките Му благодеяния. Той е, Който прощава всичките ти беззакония, Изцелява всичките ти болести; Който изкупва от рова живота ти, Венчава те с милосърдие и благи милости".

Означава ли този пасаж, че имаме гаранция, че Бог ще ни изцели от рак или други болести в този живот? Не, това не е значението на този пасаж. Вместо това, същият Бог, който ни прощава греха, едни ден ще ни заведе на място, което е приготвил за нас (Матей 25:34). Неговото изкупление ни запазва от разрушение, а тогава няма да има повече проклятие , повече болести и повече смърт и завинаги ще бъдем короновани с Неговата доброта и благодат. Окончателната победа над проклятието на греха е вече наша в Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за рака?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries