settings icon
share icon
Въпрос

В какво се състои труднстта да бъдеш християнин?

Отговор


Всеки, който ви каже, че отдаването на живота си на Христос улеснява живота ви, не казва истината. Изпълване, да. По-радостно, абсолютно. Но по-лесно? Не. В някои отношения животът става по-труден, след като дойдем при Христос. Борбата срещу греха е по-изразена, от една страна. Мързел, лакомия, ругатни, гняв, завист, егоцентризъм, материализъм, алчност, интимност - изкушенията изглеждат безкрайни. Светът, плътта и дяволът не си отиват, защото сме влезли във взаимоотношения с Христос.

2000-годишният списък на греховете в Галатяни 5: 19–21 е все още е актуална основа за тези от нас, живеещи в 21 век. Този списък е последван от друг списък - плод на Духа: любов, радост, мир, търпение, доброта, доброта, вярност, нежност и самоконтрол. Промяната от плътските дела към плода на Духа може да се окаже трудна.

Приемането на Христос като Спасител означава, че получаваме незабавно оправдание пред Бог (Римляни 10:10). Ние сме примирени с Него и имаме всички законни права и привилегии на син или дъщеря (Йоан 1:12). Сега имаме връзка със Създателя на Вселената.

Често се пренебрегва, че ние също трябва да приемем Христос за Господ. Да бъдем откупени деца на Бог означава, че се отказваме от правото върху себе си (1 Коринтяни 6:20). Това е точката, в която започва освещението . Умираме за себе си през всеки момент и това продължава, докато живеем в земните си тела (Матей 16:24).

Регенерацията на Духа включва система за предупреждение, която ни уведомява, че нещата са се променили. Греховното поведение, което някога сме намирали за удобно, вече не е същото. Старият начин на живот преминава (2 Коринтяни 5:17).

Да бъдеш християнин е трудно, защото трябва да се изправим срещу живота си от различен мироглед, който идва с нов набор от ценности - Божиите ценности. Потънали сме в световна система, която тръби своите идеали и клевети всеки, който недоволства. Преди да се спасим, ние приемаме това, което светът казва, без дори да мислим за това. Не знаем нищо друго. След като сме спасени, очите ни се отварят за истината и можем да възприемем лъжите на света. Борбата срещу тези лъжи може да бъде трудна.

Да бъдеш християнин е трудно, защото след като сме спасени, внезапно започваме да плуваме нагоре по течението на света около нас. Въпреки че апетитите ни ще се променят, освещаването ни може да бъде труден процес. Приятелите вече не ни разбират; семействата ни поставят под съмнение новите ни ангажименти и асоциации. Тези, които обичаме, често се чувстват отхвърлени, ядосани и защитаващи се. Те не разбират защо вече не можем да продължим по старите си начини.

Да бъдеш християнин е трудно, защото изисква растеж. Бог ни обича твърде много, за да ни остави същите. Растежът понякога може да бъде болезнен и обикновено не обичаме да напускаме зоната си на комфорт, но положителната промяна винаги е полезна. Докато растем в Христос, ние осъзнаваме, че Бог не само желае да се придържаме към набор от правила. Той иска всички нас; Той иска живот, даден му напълно. Учим се чрез послушание и доверие, за да намерим почивка в Неговите напътствия.

Да бъдеш християнин е трудно, защото трябва постоянно да казваме „не“ на собствените си плътски желания и да се отдаваме на Духа. Научаваме се да се справяме с конфликта с благодат, вместо чрез отмъщение. Ние се научаваме да прощаваме, вместо да задържаме злоба. Научаваме се да заместваме колебливите емоции, които някога сме наричали любов, с истинска, безусловна любов. Ние израстваме чрез възможността да умираме всеки ден за себе си, за да станем послушни.

Да, да си християнин е трудно в много отношения. Но това е само половината история. Трудностите, с които се сблъскват вярващите, не се решават сами. Всяко предизвикателство се посреща чрез силата на Христос, който живее в нас (Филипяни 4:13). Верният последовател на Христос никога не е съкрушен напълно (2 Коринтяни 4: 8–9).

Има определени, вечни награди за следването на Христос (Лука 18: 29–30). От опит научаваме, че Божиите пътища са по-добри, по-безопасни и по-надеждни от световните. Нашето доверително подчинение на Бог се превръща в път към преобразен и изобилен живот (Йоан 10:10).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

В какво се състои труднстта да бъдеш християнин?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries