settings icon
share icon
Въпрос

Какво са блаженствата?

Отговор


Блаженствата са осемте изявления за блаженство, изказани от Исус в началото на Проповедта на Планината (Матей 5:3-12), всяко започващо с „Блажени са ….“. Спори се точно колко са на брой блажнствата. Някои говорят за седем, девет или десет блаженства, но изглежда, че броят е осем (стихове 10-12 от Матей 5 представляват едно блаженство).

Гръцката дума, преведена „блажен“, означава „духовно благоденствие и благополучие“. Това е дума, която се отнася до дълбоката радост на душата. Тези, които изпитват първата част от блаженството (бедните, скърбящите, кротките, гладуващите за правда, милостивите, чистите, миротворците и преследваните) ще преживеят и втората част на блаженството (небесното царство, утеха, наследят земята, наситят, милост, видят Бога, нарекат Божии синове, наследят небесното царство). Блажените имат дял в спасението и са влезли в Божието царство като са придобили предварителна представа за небето. Друг възможен превод на всяко блаженство е възклицанието „О, блаженият (или блаженството) на …“

Блаженствата описват идеалният ученик и неговите награди, както настоящи, така и бъдещи. Личността, която Исус описва в този пасаж, има различни качества на характера и начин на живот отколкото тези, които са все още „извън царството“. Като литературна форма блаженството също се открива в Стария Завет, особено в Псалмите (1:1; 34:8; 65:4; 128:1) и другаде в Новия Завет (Йоан 20:29; 14:22; Яков 1:12; Откровение 14:13).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво са блаженствата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries