settings icon
share icon
Въпрос

Какво има предвид Бог, когато казва на Адам и Ева да се плодят и да се размножават?

Отговор


Бог завършва процеса на сътворение като създава Своите шедьоври, първите мъж и жена. Именно тогава Той им казва да се плодят и да се множат (Битие 1:28). Сега светът е напълно създаден с дни и нощи, сезони и години, растения и животни и Адам и Ева; и Бог задейства Своя план да напълни с хора света (Исая 45:18). Светът е наследството на Адам и Ева, което трябва да изпълнят, и както се казва в началото на Битие 1:28, Бог благославя Адам и Ева да имат деца и да работят на земята. Богословът Матю Хенри пише, че Бог е благословил първата двойка с „многобройно трайно семейство, за да се радват на това наследство. . . в смисъл на това, че тяхното потомство трябва да се простира до най-крайните кътчета на земята и да продължи до най-крайния период от време.“

Просто Бог желае Адам и Ева да имат много деца и техните деца да имат много деца. Но плодовитостта означава и много повече. Бог не е възнамерявал Адам и Ева да имат деца само за да имат деца. В останалата част от Битие 1:28 виждаме полезен и желан резултат: „напълнете земята и я покорете, бъдете господари над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята."

Дали благословението, дадено на Адам и Ева да бъдат плодовити и да се множат, може да бъде заповед за нас днес? Някои приемат това мнение и отказват всички форми на контрол на раждаемостта. Но ако Битие 1:28 всъщност е заповед за нас като отделни хора, а не благословение за човечеството като цяло, ние се натъкваме на няколко проблема, особено когато погледнем към Новия завет.

Първо, Исус е ходил по земята 33 години без жена, която да ражда деца. Като евреин, Исус е бил отгледан според еврейските закони и обичаи (Галатяни 4:4) и Той е изпълнил съвършено Божия закон (Матей 5:17). Въпреки това, Исус не е бил физически „плодовит“, нито се „умножи“, което показва, че Битие 1:28 не е заповед, която всеки човек трябва да спазва. Освен това Исус казва, че безбрачието е личен избор, като нито го осъжда, нито го възхвалява над брака и раждането на деца (Матей 19:12).

Второ, апостол Павел насърчава християните, че е по-добре да останат необвързани, отколкото да бъдат женени (1 Коринтяни 7:38), така че хората да могат да насочат целия си фокус върху служенето на Бог (стихове 32-35). Павел потвърждава, че да си женен е хубаво нещо, но настоява, че да си сам е по-добре при определени обстоятелства. Под вдъхновението на Светия Дух, апостолът не би ни насърчавал да не даваме плод и да не се умножаваме, ако това е една от директните Божии заповеди.

И накрая, ако плодовитостта и размножаването е изрична заповед за всички двойки да раждат деца, тогава се изправяме пред проблема с безплодието. Въпреки че Библията казва, че децата са благословение от Господа (Псалм 127:3-5), никъде в Писанието безплодието не се осъжда като грях или проклятие от Бог.

Можем да имаме живот, който е угоден на Бога и Му носи слава, независимо дали имаме деца или не. Наистина, ние можем да бъдем духовно плодотворни и да умножаваме Царството Божие, когато се подчиняваме на заповедта на Исус „идете и научете всички народи“ (Матей 28:19).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво има предвид Бог, когато казва на Адам и Ева да се плодят и да се размножават?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries