settings icon
share icon
Въпрос

Коя е битката при Армагедон?

Отговор


Думата „Армагедон” идва от еврейската дума Har-Magedone, която означава „планината (или хълма) Магедон” и е станала синоним на бъдеща битка, в която Бог ще се намеси и ще унищожи армиите на Антихриста, както е предсказано в библейското пророчество (Откровение 16:16; 20:1-3, 7-10). Много хора ще участват в нея, тъй като всички народи се събират заедно, за да воюват срещу Христос.

Точното място на долината на Армагедон не е ясно, тъй като няма планина, която да се казва Магедон. Но, тъй като „Ар” може да означава също хълм, най-вероятното местоположение е хълмистата страна, която обкръжава равнината Магедон, на около шестдесет мили северно от Ерусалим. В тази област са водени повече от двеста битки. Равнината Магедон и близката равнина на Езраел ще бъдат точното място на битката при Армагедон, която ще се разрази в цял Израел, на юг чак до едомския град Восор (Исая 63:1). Долината на Армагедон е известна с две големи победи в историята на Израел: 1) победата на Варак над ханаанците (Съдии 4:15) и 2) победата на Гедеон над мадиамците (Съдии 7). Също, Армагедон е мястото на две големи трагедии7 1) смъртта на Саул и неговите синове (1 Царе 31:8) и 2) смъртта на цар Йосия (4 Царе 23:29-30; 2 Летописи 35:22).

Заради тази история долината на Армагедон става символ на окончателния конфликт между Бог и силите на злото. Думата „Армагедон” се среща само в Откровение 16:16: „И ги събра на мястото, което на еврейски се нарича Армагедон.” Този текст говори за царете, които са лоялни на Антихриста, и които се събират за последно нападение срещу Израел. При Армагедон „чашата с виното на [Божия] гняв” (Откровение 16:19) се излива и Антихристът и неговите последователи ще бъдат повалени и победени. „Армагедон” се е превърнал в общ термин, който говори за края на света, а не само за битката, която се провежда в долината на Магедон.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Коя е битката при Армагедон?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries