settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява кръщението заради мъртвите?

Отговор


Кръщението заради мъртвите е небиблейска практика, където жив човек бива кръщаван вместо човек, който е починал, като средство за публично изповядване на вяра за човек, който вече е починал. Можем по същество да мислим за това като практиката на кръщаване на мъртъв човек.

Практиката се основава на погрешно тълкуване на 1 Коринтяни 15:29: „Иначе, какво ще правят тия, които се кръщават заради мъртвите? Ако мъртвите никак не се възкресяват, защо и ще се кръщават заради тях?" Това е труден за тълкуване пасаж, но ние знаем, че като го сравним с останалото Писание, той не означава, че мъртъв човек може да бъде кръщаван чрез някого друг, защото кръщението не е първостепенно изискване за спасение (Ефесяни 2:8; Римляни 3:28; 4:3; 6:3-4). Целият пасаж (стихове 12-29) е за сигурността на възкресението, а не за кръщението заради мъртвите.

Какво е представлявало кръщението заради мъртвите? Това е загадъчен пасаж и е имало повече от тридесет различни опита за тълкуването му. 1. Обикновеното значение на гръцкия в стих 29 е, че някои хора са кръщавани заради мъртвите и че ако няма възкресение, защо го правят това? 2. Или Павел назовава езически обичай (забележете, че той употребява „те", а не „ние"), или суеверна и небиблейска практика в коринтската църква на извършвано заради друг кръщение за вярващи, които са починали преди да бъдат кръстени. 3. Така или иначе, той със сигурност не одобрява тази практика; той просто казва, че ако няма възкресение, защо ще съществува обичаят? Мормонската практика на кръщение заради мъртвите не е нито библейска, нито смислена. Кръщението заради мъртвите е практика, която е била обичайна за езическите религии на Гърция и днес все още се практикува от някои култове; но тя не променя вечната съдба на човека, тъй като тя се определя докато той живее (Лука 16:26).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява кръщението заради мъртвите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries