settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християнинът да обяви фалит?

Отговор


Въпреки че Библията не се занимава със самия фалит, ние имаме някои принципи, които могат да се приложат и следователно да ни помогнат да направим някои преценки.

Библейски принцип № 1. Имаме отговорността да спазваме обещанията си и да плащаме това, което дължим. В Еклисиаст 5:4-5 се казва: ,,Когато направиш обрек Богу, Не се бави да го изпълниш, Защото Той няма благоволение в безумните; Изпълни това, което си обрекъл. По-добре да се не обричаш, Отколкото да се обречеш и да не изпълниш.''

Библейски принцип № 2. Да живеем на кредит и да не връщаме това, което дължим, е характерно за нечестивите. В Псалм 37:21 се казва: ,,Нечестивият взема на заем, и не отплаща; А праведният постъпва благо и дава.''. Християните нямат право да се държат по същия начин като "нечестивите".

Редно ли е задлъжнелият християнин да получи "бързо решение" на проблема си, като поиска обявяване в несъстоятелност? Въз основа на тези стихове отговорът е "Не". Християнинът е длъжен да плати това, което се е съгласил да плати, съгласно първоначалните условия на споразумението. Това може да означава промяна в начина на живот и радикално преразглеждане на бюджета, но доброто управление на парите е част от благочестивия живот.

Съществуват някои видове фалит, които имат за цел да отложат изплащането, а не да го избегнат. В такива случаи дългът не се заличава, а подалият молба за обявяване в несъстоятелност съобщава за намерението си да изплати дълга. Съдебната защита се удължава до момента, в който лицето има възможност да изплати дълга си. Този вид фалит не би нарушил библейските принципи, разгледани по-горе, и за отделния християнин би бил въпрос на съвест.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християнинът да обяви фалит?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries