settings icon
share icon
Въпрос

Дали падналият отново в грях християнин е все още спасен?

Отговор


Това е въпрос, който е бил дискусиран безкрайно през годините. Думите „падналият отново в грях“ или „отвърналият се“ не се появяват в Новия Завет и се използват в Стария Завет главно за Израил. Юдеите, въпреки че били Божият избран народ, постоянно Му обръщали гръб и се бунтували срещу Словото Му (Еремия 8:9). Ето защо те били карани да правят жертвоприношения за грях отново и отново, за да възстановят взаимоотношението си с Бог, което те са накърнили. Християнинът, обаче, се е възползвал от съвършенната, веднъж завинаги жертва на Христос и не е необходимо никаква допълнителна жертва за неговия грях. Самият Бог е снабдил нашето спасение за нас (2 Коринтяни 5:21) и тъй като сме спасени от Него, истинският християнин не може да отпадне, така че да не се върне.

Християните извършват грях (1 Йоан 1:8), но християнският живот не трябва да бъде характеризиран от греховен живот. Вярващите са нови създания (2 Коринтяни 5:17). Имаме Светия Дух в нас, който принася добър плод (Галатяни 5:22-23). Християнският живот трябва да бъде променен живот. На християните е простено без значение колко пъти съгрешават, но същевременно християните трябва да живеят все повече и повече по-свят живот с приближаването си до Бог и повече да наподобяват Христос. Следва да имаме сериозни съмнения за човек, който твърди, че е вярващ, а още живее живот, който показва обратното. Да, истинският християнин, който временно пада обратно в грях, е все още спасен, но в същото време човек, който живее живот, контролиран от греха, не е истински християнин.

А какво да кажем за човек, който отрича Христос? Библията ни казва, че ако човек отрича Христос, той от самото начало никога не е познавал истински Христос. „От нас излязоха, но не бяха от нас; защото ако бяха били от нас, щяха да си останат с нас, но излязоха, за да стане явно, че те всички не са от нас“ (1 Йоан 2:19). Човек, отричащ Христос и обръщащ гръб на вярата, демонстрира, че никога не е принадлежал на Христа. Тези, които принадлежат на Христос, остават с Христос. Тези, които се отричат от вярата си, първоначално никога не са я имали. „Вярно е това слово: "Защото ако сме умрели с Него; то ще и живеем с Него; Ако устоим, то ще и да царуваме с Него; ако се отричаме от Него, и той ще се отрече от нас; ако сме неверни, Той верен остава; защото не може да се отрече от Себе Си“ (2 Тимотей 2:11-13).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали падналият отново в грях християнин е все още спасен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries