settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за астрологията или зодиака? Дали астрологията е нещо, което християните следва да изучават?

Отговор


Библията има много да казва за звездите. Най-основното за нашето разбиране за звездите е, че Бог ги е създал. Те изявяват Неговата сила и величие. Небесата са „делото на Божиите ръце" (Псалом 8:3; 19:1). Той е преброил и наименувал всичките звезди (Псалом 147:4).

Библията също учи, че Бог е подредил звездите в разпознаваеми групи, които наричаме съзвездия. Библията споменава три от тях: Орион, Мечката (Голямата мечка) и „бягащия змей" (най-вероятно Дракон) в Йов 9:9, 26:13, 38:31-32 и Амос 5:8. Тези пасажи също се отнасят и до звездната група Плеяди (Седемте звезди). Бог е Онзи, който „връзва връзките" на тези съзвездия, Той е Онзи, който ги извежда, „на времето им". В Йов 38:32 Бог също посочва „Мазарот", обикновено превеждан като „съзвездията". Това се счита от мнозина за споменаване на дванадесетте зодиакални съзвездия.

Съзвездията са били проследявани и изучавани в продължение на хилядолетия. Египтяните и гърците са познавали зодиака и са го използвали да измерват началото на пролетта векове преди Христа. Много е изписано за значението на зодиакалните съзвездия, включително теории, че те съставляват древно изявление на Божия изкупителен план. Например, съзвездието Лъв може да се разглежда като небесно изображение на Лъва на племето на Юда (Откровение 5:5), а Дева би могло да напомня за девата, която е родила Христос. Обаче, Библията не обозначава никакво „скрито значение" за тези или други съзвездия.

Библията казва, че звездите, заедно със слънцето и луната, били дадени за „знаци" и „сезони" (Битие 1:14); тоест те били предназначени да отбелязват времето за нас. Те са също „знаци" в смисъла на навигационни „индикатори" и през цялата история хората са използвали звездите да чертаят пътя си около земното кълбо.

Бог използвал звездите като илюстрация на Своето обещание да даде на Авраам безбройно семе (Битие 15:5). Така, всеки път, когато Авраам погледнел към нощното небе, това му напомняло за Божията вярност и доброта. Последният съд на земята ще бъде съпътстван от астрономически събития, свързани със звездите (Исая 13:9-10; Иоил 3:15; Матей 26:29).

Астрологията е „тълкуването" на предполагаемото влияние, които звездите (и планетите) оказват върху човешката съдба. Това е лъжливо вярване. Царските астролози във вавилонския двор били засрамени от Божия пророк Данаил (Данаил 1:20) и били безсилни да изтълкуват царския сън (Данаил 2:27). Бог определя астролозите сред тези, които ще бъдат изгорени като стърнище в Божия съд (Исая 47:13-14). Астрологията като форма на гадаене е ясно забранена в Писанието (Второзаконие 18:10-14). Бог забранил на децата на Израил да се покланят или да служат на „небесното войнство" (Второзаконие 4:19). Няколко пъти в своята история, обаче, Израил паднал в този същия грях (4 Царе 17:16 е един пример). Тяхвото поклонение на звездите донасяло всеки път Божието наказание.

Звездите би следвало да пробудят почуда пред Божията сила, мъдрост и безкрайност. Ние би трябвало да използваме звездите да проследяваме времето и мястото и да ни напомнят за Божията вярна природа, която пази завета. През цялото време признаваме Твореца на небесата. Нашата мъдрост идва от Бог, а не от звездите (Яков 1:5). Божието Слово, Библията, е нашето ръководство през живота (Псалом 119:105).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за астрологията или зодиака? Дали астрологията е нещо, което християните следва да изучават?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries