settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Ковчегът на завета?

Отговор


Бог направил завет (условен завет) със синовете на Израил чрез слугата Си Мойсей. Той обещал добруване на тях и техните потомци за поколения, ако те се подчинявали на Него и Неговите закони; но Той винаги предупреждавал за отчаяние, наказание и разпръсване, ако те не се подчинявали. Като знак за Своя завет Той накарал израилтяните да направят кутия по Негов замисъл, в която да поставят каменните скрижали , съдържащи Десетте Заповеди. Кутията или сандъкът била наречена „ковчег" и бил направен от акациево дърво, облицовано със злато. Ковчегът трябвало да се съхранява във вътрешната светая светих на скинията в пустинята и накрая в Храма, когато той бил построен в Ерусалим. Този сандък е известен като Ковчегът на Завета (или Кивотът).

Истинското значение на Ковчега на Завета било това, което заемало нейният капак, известен като „умилостивилище". Терминът „умилостивилище" произлиза от еврейската дума, означаваща „покривам, успокоявам, харесвам се, очиствам, отхвърлям или правя изкупление за". Първосвещеникът влизал веднъж годишно (Левит 16) в Светая Светих, където бил съхраняван Кивотът, и изкупвал своите грехове и греховете на израилтяните. Свещеникът поръсвал кръв от жертвено животно върху умилостивилището, за да „укроти" яростта и гнева на Бог за извършените минали грехове. Това било единственото място в света, където можело да се състои това изкупление.

Умилостивилището на ковчега било символичното предназнаменование за върховната жертва за всичките ни грехове – кръвта на Христос, пролята на кръста за опрощаване на греховете. Апостол Павел, бивш фарисей и запознат със Стария Завет, отлично знаел това, когато написал в Римляни 3:24-25, че Христос е нашето очистение от греховете: „а с Неговата благост се оправдават даром чрез изкуплението, което е в Христа Исуса, Когото Бог постави за умилостивение чрез кръвта Му посредством вяра." Точно както е имало само едно място за изкупление на греховете в Стария Завет — Умилостивилището в Ковчега на Завета, така има и само едно място за изкупление в Новия Завет и в днешно време – кръстът на Исус Христос. Като християни не трябва повече да гледаме към Кивота, а към Самия Господ Исус като умилостивяване и изкупление за нашите грехове.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Ковчегът на завета?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries