settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява арианството?

Отговор


Арианството е наречено по името на Арий, учител от началото на 4-ти век от Хр. Един от най-ранните и може би най-важните дискусионни въпроси сред ранните християни бил предмета за божествеността на Христос. Исус наистина ли е бил Бог в плът или е бил създадено същество? Беше ли Исус Бог, или само беше като Бога? Арий считал, че Исус бил създаден от Бога като първото дело на творението, че Исус бил славата на цялото творение. Затова арианството е възгледът, че Исус е създадено същество с божествени атрибути, но не е божествен сам по Себе Си.

Арианството не разбира правилно сведенията за това, че Исус е бил уморен (Йоан 4:6), и че не е знаел датата на Своето завръщане (Матей 24:36). Да, трудно е да разберем как може Бог да бъде уморен и/или да не знае нещо, но понижаването на Исус като сътворено същество не е решение на тази трудност. Исус е изцяло Бог, но също е изцяло човек. Исус стана човешко същество едва след въплъщението. По тази причина ограниченията на Исус като човешко същество нямат влияние върху Неговата божествена природа или вечност.

Друга голяма грешка, която прави арианството, е в тълкуването на смисъла „първороден” (Римляни 8:29; Колосяни 1:15-20). Арианите разбират „първороден” в тези стихове, че означава, че Исус е бил „роден” и създаден” като първото дело на творението. Това не е така. Самият Исус обяви Своето самосъществуване и вечност (Йоан 8:58; 10:30). Йоан 1:1-2 ни казва, че Исус „от началото беше у Бога”. В библейски времена, първородният син на семейството се радвал на голяма почит (Битие 49:3; Изход 11:5; 34:19; Числа 3:40; Псалм 89:27; Еремия 31:9). Исус е първородният на Бога точно в този смисъл. Исус е главният член на Божието семейство. Той е помазаният, „Чудесен Съветник, Бог Могъщ, Вечен Отец, Княз на Мира” (Исая 9:6).

След дебат, който продължил почти цял век и се състоял на разни ранни църковни събори, християнската църква официално отхвърлила арианството като фалшива доктрина. От тогава арианството никога не е било приемано като истинската доктрина на християнската вяра. Обаче то не е отмряло. Под различни форми, арианството продължило да съществува през вековете. Свидетелите на Йехова и мормоните днес имат много сходна позиция за Христовата природа. Точно както е направила ранната църква, така и ние трябва да отхвърлим абсолютно всяка атака срещу божествеността на нашия Господ и Спасител Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява арианството?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries