settings icon
share icon
Въпрос

Какво е Апокалипсисът?

Отговор


Думата „апокалипсис” идва от гръцката дума apocalupsis, която означава „откриване, разкриване, да сваля покривалото.” Книгата „Откровение” се нарича понякога „Апокалипсисът на Йоан”, защото Бог открива последните времена на апостол Йоан. Освен това, гръцката дума за „апокалипсис” е първата дума в гръцкия текст на книгата „Откровение”. Изразът „апокалиптична литература” се използва за употребата на символи, образи и числа, за да се изобразят бъдещи събития. Други примери за апокалиптична литература в Библията, освен Откровение, са Даниил – глави 7-12, Исая – глави 24-27, Езекиил – глави 37-41 и Захария – глави 9-12.

Защо апокалиптичната литература е написана с тази символика и образност? Тези книги са били написани във времена, когато е било по-благоразумно да се прикрие посланието в образи и символика, отколкото да се каже ясно. Освен това, символиката поражда елемент на тайнственост относно подробностите за времето и мястото. Нейната цел, обаче, не била да причини объркване, а по-скоро да инструктира и насърчи последователите на Бог в трудни времена.

Извън специфично библейския смисъл, терминът „апокалипсис” често се използва, за да говори за последните времена като цяло, или по-точно, за края на последните времена. Събития, които се случват в последните времена като второто идване на Христос и битката при Армагедон понякога се наричат Апокалипсис. Апокалипсисът ще бъде окончателното откриване на Бог, Неговия гняв, правосъдие и, в крайна сметка, Неговата любов. Исус Христос е върховния „апокалипсис” на Бога, тъй като Той ни откри Бога (Йоан 14:9; Евреи 1:2).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е Апокалипсисът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries