settings icon
share icon
Въпрос

Каква е причината за целия антисемитизъм по света?

Отговор


Защо светът мрази евреите? Защо антисемитизмът е толкова яростен при толкова много различни народи? Какво е толкова лошо при евреите? Историята е показала, че по различно време през последните 1 700 години евреите са били изгонени от над 80 различни страни. Историците и експертите са заключили, че има поне шест различни причини:

• Расовата теория – евреите са мразени, защото те са по-нисша раса.
• Икономическа теория – евреите са мразени, защото притежават толкова много богатство и власт.
• Теория за аутсайдера – евреите са мразени, защото се различават от всеки друг.
• Теорията за изкупителната жертва – евреите са мразени, защото са причината за всичките световни проблеми.
• Теорията за богоубийството – евреите са мразени, защото са убили Исус Христос.
• Теорията за избрания народ – евреите са мразени, защото те арогантно се обявяват за „Богоизбраните“.

Имат ли някаква почва тези теории?

• С оглед на расовата теория, истината е, че евреите не са раса. Всеки в света от всеки цвят, вяра или раса може да стане евреин.

• Икономическата теория, цитираща, че евреите са богати, няма много тежест. Историята е показала, че от 17 до 20 век, особено в Полша и Русия, евреите са били отчайващо бедни и имали много малко, ако изобщо имали някакво, влияние в бизнеса или политическата система.

• Що се отнася до теорията за аутсайдера, през 18 век евреите отчаяно се опитвали да се асимилират в останалата Европа. Те са надявали, че асимилацията ще доведе до изчезването на антисемитизма. Обаче, те били мразени дори повече от онези, които твърдели, че евреите ще заразят тяхната раса с по-нисши гени. Това било специално вярно за Германия преди Втората световна война.

• Що се отнася до теорията за изкупителната жертва, фактът е, че евреите са били винаги мразени, което ги прави много удобна цел.

• Що се отнася до теорията за богоубийството, Библията казва ясно, че римляните са онези, които действително убили Исус, въпреки че евреите действали като съучастници. Едва няколко стотин години по-късно започнало посочването на евреите като убийците на Исус. Човек се чуди защо римляните не са мразените. Самият Исус простил на евреите (Лука 23:34). Дори Ватиканът опростил евреите за смъртта на Исус през 1963 г. Въпреки това, никое твърдение не намалило антисемитизма.

• Що се отнася до твърдението за „Богоизбрания народ“, евреите в Германия отрекли своя статут на „избранност“ през късния 19 век за по-добра асимилация в немската култура. Въпреки това те изживели Холокоста. Днес някои християни и мюсюлмани заявяват, че са „Богоизбрания народ“ като светът толерила по-голямата част от тях, а все още мрази евреите.

Това ни довежда до истинската причина защо светът мрази евреите. Апостол Павел ни казва: „Защото бих желал сам аз да съм отлъчен от Христа, заради моите братя, моите по плът роднини: които са израилтяни, на които принадлежат осиновението на славата, заветите и даването на закона, богослужението и обещанията: чиито са и отците, и от които се роди по плът Христос, Който е над всички Бог, благословен до века“ (Римляни 9:3-5). Истината е, че светът мрази евреите, защото светът мрази Бог. Евреите били Божият първороден, Неговият избран народ (Второзаконие 14:2). Чрез еврейските патриарси, пророците и храма Бог използвал евреите да донесат Неговото Слово, Закона и морала в света на греха. Той изпратил Своя син, Исус Христос да изкупи света от греха. Сатана, князът на земята (Йоан 14:30; Ефесяни 2:2), е отровил умовете на хората със своята омраза към евреите. Вижте Откровение 12 за алегоричното описание на омразата на Сатана (змея) към еврейския народ (жената).

Сатана се опитал да изтрие евреите чрез вавилонците, персите, асирийците, египтяните, хетейците и нацистите. Но той се провалял всеки път. Бог не е свършил с Израил. Римляни 11:26 ни казва, че някой ден Израил ще бъде спасен и това няма да се сбъдне, ако Израил не съществува повече. Затова Бог ще запази евреите за бъдещето, точно както е запазил техния остатък през историята докато Неговият краен план се сбъдне. Нищо не може да попречи на Божия план за Израил и еврейския народ. EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е причината за целия антисемитизъм по света?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries