settings icon
share icon
Въпрос

Как християните трябва да отстояват своята вяра в такъв антихристиянски свят?

Отговор


Като християни двете неща, които можем да направим, за да отстояваме Христос, са да живеем според Словото Му и да израстваме в познаването си на Него. Христос е казал: „нека свети вашата виделина пред човеците (Матей 5:16). Това означава, че трябва да живеем и действаме по начин, който подкрепя благовестието. Трябва също да се въоръжим със знание, както за евангелието (Ефесяни 6:10-17), така и за света около нас. 1 Петрово 3:15 казва: „Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда.“ Всичко, което можем да направим, е да живеем и проповядваме както Христос би направил и да Го оставим да се погрижи за останалото.

Напоследък все повече се чуват критиците на християнството. Това е отчасти, защото има много хора, които не вярват в Бог или изобщо не разбират истината за Него. Въпреки това очевидното увеличаване на антихристияните също се дължи на възприятието. Както по много теми тези, които истински мразят християнството, се чуват най-високо и най-много сред невярващите. Огромното мнозинство от онези, които не вярват, не са достатъчно заинтересовани, за да безпокоят вярващите. Малцината гневни, шумни, ожесточени невярващи сътворяват достатъчно шум, за да изглеждат по-многобройни отколкото са.

Типичната обида от нерелигиозната тълпа е да нарича вярващите „невежи“, „глупави“, „с промити мозъци“ или по друг начин да внушат, че вярващите са по-слабо интелигентни от онези, които не са вярващи. Когато християнинът отстоява интелигентно своята вяра, термините се променят в „тестогръд“, „екстремист“ или „фанатик“. Когато хората, които знаят, че вярващият е мил и любящ, чуят това, атеистът започва да изглежда като глупака какъвто е (Псалом 53:1). Повечето невярващи нямат лична причина да гледат отрицателно на християните, но понякога те чуват толкова много от шумните антихристияни, че те просто приемат, че това е така. Те имат нужда от примери на христоподобен живот, за да видят истината.

Разбира се, когато някой, който твърди, че е християнин, каже или направи нещо, което не е христоподобно, гневната, шумна тълпа е там да го разпознае като типичен религиозен лицемер. Това е нещо, за което сме предупредени да го очакваме (Римляни 1:28-30; Матей 5:11). Най-доброто нещо, което да се направи, е да цитираме пасаж от Библията, който говори срещу това, което е направил човекът. И да напомним на атеистите, че само защото човек казва, че е християнин, и дори ако той мисли, че е християнин, това не означава, че е. Матей 7:16,20 ни казва, че истинският християнин ще бъде разпознат по неговите действия, а не просто по неговата професия. И да напомни на критиците, че абсолютно никой не живее изобщо без грях (Римляни 3:23).

Важно нещо, което да запомним, е, че никой, без значение колко убедителен е, не може да накара някой да повярва в нещо, което той не иска да повярва. Няма значение какви са доказателствата, без значение какви са аргументите, хората ще повярват в това, в което те искат да повярват (Лука 12:54-56). Убеждението не е работа на християнина. Светият Дух убеждава хората (Йоан 14:16-17),а те избират дали да повярват или не. Това, което можем да направим, е да представим себе си по начин, който е по възможност повече христоподобен. Тъжно е, че има много атеисти, които са прочели цялата Библия, за да търсят средства за борба против християните, и че има много християни, които почти изобщо не са чели Библията.

Трудно е за гневната тълпа да обвинява християните, че са омразни, жестоки фанатици, когато такъв човек демонстрира живот на благост, смиреност и състрадание. Когато християнинът може да дискутира, дебатира или развенчае светски аргументи точно, етикетът „невеж“ повече не отива. Християнин, който е прочел светските аргументи и може вежливо да изложи техните слабости, помага да се опровергаят стереотипите, застъпвани от атеистите. Знанието е оръжие и то е непобедимо, когато оставим Христос да ни води как да го използваме.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как християните трябва да отстояват своята вяра в такъв антихристиянски свят?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries