settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява помазването? Какво означава да бъдеш помазан?

Отговор


Помазването произхождало от една овчарска практика. Въшки и други насекоми често се вплитали в овчата вълна и когато се приближавали до главата на овцата, те можели да се напъхат в ушите на овцата и да я убият. Затова овчарите изливали масло върху главата на овцата. Това правело вълната хлъзгава, което не позволявало на насекомите да се приближат до ушите на овцата, тъй като насекомите се хлъзгали. Оттук помазването станало символ на благославяне, закрила и овластяване.

Новозаветните гръцки думи за „помазвам“ са chrio, която означава „намазвам или натърквам с масло“ и по подразбиране „ръкополагам за чин или религиозна служба“; и aleipho, която означава „помазвам“. В библейски времена хората били помазвани с масло, за да се отбележи Божието благословение или призоваване в живота на този човек (Изход 29:7; Изход 40:9; 4 Царе 9:6; Еклесиаст 9:8; Яков 5:14). Човек бивал помазван по специална причина – да бъде цар, да бъде пророк, да бъде строител, т.н. Няма нищо погрешно днес при помазването на човек с масло. Трябва само да сме сигурни, че целта на помазването е в съгласие с Писанието. На помазването не трябва да се гледа като на „магическа течност“. Самото масло няма никаква сила. Само Бог е този, който може да помаже човек за определена цел. Ако използваме масло, това е само символ за това, което прави Бог.

Друго значение на думата „помазан“ е „избран“. Библията казва, че Исус Христос бил помазан от Бог със Светия Дух да разпространява Благата Вест и да освобождава онези, които са били пленници на греха (Лука 4:18-19; Деяния 10:38). След като Христос напуснал земята Той ни дал дара на Светия Дух (Йоан 14:16). Сега всички християни са помазани, избрани за специална цел за способстване за Божието царство (1Йоаново 2:20).“А тоя, който ни утвърждава заедно с вас в Христа, и Който ни е помазал, е Бог, който ни е запечатил, и е дал в сърцата ни Духа в залог“ (2 Коринтяни 1:21-22).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява помазването? Какво означава да бъдеш помазан?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries