settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява анимизмът?

Отговор


Анимизмът е вярването, че всичко има душа или дух, анима на латински, включително животните, растенията, скалите, планините, реките и звездите. Анимистите вярват, че всяка анима е силен дух, който може да им помогне или да ги нарани и трябва да го боготворим или да се страхуваме от него или по някакъв начин да го признаваме. Анимизмът е примитивна религия, чиито привърженици в продължение на векове са обожествявали животни, звезди и идоли от всякакъв вид и са практикували спиритизъм, магьосничество, гадателство и астрология. Те използват магия, заклинания, суеверия, амулети, талисмани, муски или всяко нещо, което смятали, че ще им помогне да ги защити от зли духове и умиротвори добрите духове.

Елементи на анимизъм присъстват при много лъжерелигии, включително индуизма, мормонството и други нюейдж култове. Лъжерелигията винаги проповядва по някакъв начин, че душата в човешките същества е наистина Бог и практиките на религията ще ни помогнат да осъзнаем това и да развием богодуха така, че ние също можем да бъдем Бог. Това е същата лъжа, която Сатаната разпространява от Едемската градина, когато той изкушил Адам и Ева като им казал: „ще бъдете, като Бога" (Битие 3:5).

Библията заявява недвусмислено, че има един Бог и всичко друго, от ангелите на небето до песъчинките на брега били създадени от Него (Битие 1:1). Всяка религия, която проповядва, че има повече ото един бог, проповядва лъжа. „преди Мене не е имало Бог. И подир Мене няма да има" (Исая 45:5). Боготворенете на лъжебогове, които в действителност изобщо не са богове, е грях, който Бог особено мрази, защото Го ограбва от славата, която по право е Негова. Бог забранява почитането на лъжебогове многократно в Библията.

Допълнително Библията строго забранява практиките на анимистите. „Също мъж или жена, която запитва зли духове, или е врач, непременно да се умъртви; с камъни да ги убият; кръвта им да бъде върху тях" (Левит 20:27). Анимистичните практики са отворени врати за навлизането на демони в живота на хората. Библията осъжда онези, които практикуват такива неща, много строго (Второзаконие 18; Левит 20; Исая 47).

Както с всяка лъжерелигия, анимизмът е просто друга схема на Сатаната, бащата на лъжите. Въпреки това мнозина навсякъде по света биват измамени от „Противникът ви, дяволът, като ревящ лъв обикаля, търсейки кого да погълне" (1 Петрово 5:8).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява анимизмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries