settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за ангелите?

Отговор


Ангелите са лични духовни същества, имащи аспекти на интелигентност, чувства и воля. Това е важи и за добрите, и за лошите ангели. Ангелите притежават интелигентност (Матей 8:29; 2 Коринтяни 11:3; 1 Петрово 1:12), показват чувства (Лука 2:13; Яков 2:19; Откровение 12:17) и показват, че имат воля (Лука 8:28-31: 2 Тимотей 2:26; Юда 6). Ангелите са духовни същества (Евреи 1:14) без истинско физическо тяло. Фактът, че нямат тела не засяга това, че те са личности (не повече, отколкото Бог).

Познанието, което ангелите притежават, е ограничено от тяхната сътворена натура. Това означава, че те не знаят всички неща, които Бог прави (Матей 24:36). Обаче изглежда те наистина имат по-голямо познание от хората. Това може да се дължи на три причини. (1) Ангелите бяха създадени като по-висши създания във вселената, отколкото хората. Следователно, по рождение, те притежават по-голямо познание. (2) Ангелите изучават Библията и света по-старателно, отколкото хората, и придобиват познание от него (Яков 2:19; Откровение 12:12). (3) Ангелите получават познание чрез дълго наблюдение на човешките действия. За разлика от хората, ангелите не трябва да изучават миналото; те са го изпитали. Затова, те знаят как други са действали и са реагирали в ситуации и могат да предскажат с по-голяма степен на точност как ние можем да действаме в подобни обстоятелства.

Въпреки че те имат воля, ангелите са, както всички създания, обект на Божията воля. Бог е изпратил добри ангели, за да помагат на вярващите (Евреи 1:14). Ето някои дейности, които Библията приписва на ангелите:

А. Те славят Бога (Псалом 148:1,2; Исая 6:3).
Б. Те се покланят на Бога (Евреи 1:6; Откровение 5:8-13).
В. Те се наслаждават на това, което Бог прави (Йов 38:6-7).
Г. Те служат на Бога (Псалом 103:20; Откровение 22:9).
Д. Те се явяват пред Бога (Йов 1:6; 2:1).
Е. Те са инструменти за Божието наказание (Откровение 7:1; 8:2).
Ж. Те носят отговорите на молитвите (Деяния 12:5-10).
З. Те помагат в печеленето на хора за Христос (Деяния 8:26; 10:3).
И. Те наблюдават християнския ред, работа и страдание (1 Коринтяни 4:9; 11:10; Ефесяни 3:10; 1 Петрово 1:12).
Й. Те насърчават във време на опасност (Деяния 27:23,24).
К. Те се грижат за праведните по време на смъртта (Лука 16:22).

Ангели са изцяло по-различни създания от хората. Човешките същества не стават ангели след като умрат. Ангелите никога няма да станат, и никога не са били, хора. Бог създаде ангелите точно както Той създаде човечеството. Библията не казва никъде, че ангелите са създадени по образ и подобие на Бог, както са хората (Битие 1:26). Ангелите са духовни същества, които могат, до определена степен, да приемат физическа форма. Хората са главно физически същества, но с духовна страна. Най-голямото нещо, което ние можем да научим от ангелите, е тяхното моментално, безпрекословно покорство на Божиите заповеди.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за ангелите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries