settings icon
share icon
Въпрос

Пеят ли ангелите?

Отговор


Може да изглежда странно да попитам дали ангелите пеят, защото конвенционалната мъдрост казва: „Разбира се, че го правят“. Често се срещат снимки на ангели, държащи песни или арфи или ангажирани по друг начин с музика. И хората често намекват за рождествената история: „Ангелите пееха на пастирите, когато се роди Исус, нали?“ Проблемът е, че пеенето не се споменава в библейската коледна история. Всъщност има много малко библейски доказателства, че ангелите пеят.

Вероятно най-ясният пасаж по този въпрос е Йов 38: 7, който казва, че при създаването на света „когато звездите на зората пееха заедно и всички Божии синове възклицаваха от радост? “. В паралелизма на еврейската поезия „ звездите на зората“ се приравняват на „ангелите“, а пеенето е паралелно с радостните викове. Изглежда доста просто: ангелите пеят. Думата на иврит, преведена като „пее“, не винаги означава музика. Може да се преведе и като „радостно извикан“, „звучно извикан“ или „зарадван“. Също така, думата, преведена „ангели“ в NIV буквално означава „Божии синове“.

Откровение 5 е друг пасаж, който може да покаже, че ангелите пеят. Стих 9 говори за същества, които „пееха нова песен“ на небето. Тези същества, които пеят, са двадесет и четири старейшини и четирите живи същества - вероятно ангелски същества, но те не се наричат конкретно такива. Тогава в стих 11 се чува „глас на много ангели“. Но сега думите са „казани“, а не конкретно „изпети“. Думите на ангелското войнство в стих 12 са доста сходни с думите на песента в стих 9, но думите на ангелите не се наричат изрично песен. И така, в Откровение 5 няма категорично доказателство, че ангелите пеят.

Ами рождествената история? Лука 2: 13–14 казва: „И внезапно заедно с ангела се яви множество небесно войнство, което хвалеше Бога с думите: Слава на Бога във висините.И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.” Отбележете отново, че думите на ангелите са „казани”, а не конкретно „изпети”. Тъй като пеенето е тип говорене, пасажът не изключва идеята, че ангелите са пяли, но също така не го потвърждава.

Накратко, Библията не дава окончателен отговор дали ангелите пеят. Бог е създал човечеството с вродена връзка с музиката и пеенето, особено по отношение на поклонението (Ефесяни 5:19). Често използваме пеене, когато възхваляваме Господа. Фактът, че думите на ангелите в Откровение 5 и Лука 2 са думи на похвала, изразени в поетична форма, аргументира идеята, че ангелите пеят. И би изглеждало логично, че Бог е създал ангелите със същата склонност към пеене, както хората. Но не можем да бъдем догматични. Независимо дали ангелите пеят или говорят в Библията, те се покланят и славят Бога. Нека следваме техния пример!


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Пеят ли ангелите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries