settings icon
share icon
Въпрос

Как изглеждат ангелите?

Отговор


Ангелите са духовни същества (Евреи 1:14), така че те нямат никаква действителна физическа форма. Но ангелите имат способността да се явяват в човешка форма. Когато ангелите са се явявали на хората в Библията, те наподобявали нормални мъже. В Битие 18:1-19 Бог и двамата ангели се явили като мъже и действително яли заедно с Авраам. Ангели са се явявали като мъже много пъти в цялата Библия (Исус Навиев 5:13-14; Марк 16:5) и те никога не се явявали в образа на жени.

Друг път ангелите се явявали не като хора, а като нещо духовно извън нашия свят и техният вид бил плашещ за онези, които ги срещали. Често първите думи от тези ангели били „не се плашете“, защото извънредният страх била обичайната реакция. Пазачите на гроба на Исус станаха като мъртви, когато видели ангела Господен (Матей 28:4). Овчарите в полята в Лука 2 се „уплашиха много“, когато се появил ангел Господен и славата на Господ заблестяла около тях.

По отношение на физическите характеристики понякога ангелите са описвани като крилати. Образите на херувими на ковчега на завета имали крила, които покривали умилостивилището (Изход 25:20). Исая видял крилати серафими в своето видение на трона на небето, всеки от тях с шест крила (Исая 6:2). Езекил също видял видения на крилати ангели. Исая 6:1-2 описва ангелите като имащи човешки черти – гласове, лица и крака. Ангелски гласове се чуват да пеят и хвалят Бога в няколко други пасажа. Един от най-пълните описания на ангел е в Даниил 10:5-6: „като повдигнах очите си видях, и ето един човек облечен в ленени дрехи, чийто кръст бе опасан с чисто уфазско злато. Тялото му бе като хрисолит, лицето му като изгледа на светкавица, очите му като огнени светила, мишците и нозете му бяха наглед като лъскава мед, и гласът на думите му като глас на много народ.“ Ангелът при гроба на Исус бил описан по подобен начин: „Изгледът му беше като светкавица, и облеклото му бяло като сняг“ (Матей 28:3).

Какъвто и вид да приемат ангелите, има причина да вярваме, че те са невероятно красиви. Езекил ни казва, че Луцифер се „надигнал“ в гордостта си от своята красота. В допълнение, би могло да се очаква, че същества като ангелите, които са непрекъснато в присъствието на Бог, ще имат изключителна красота, тъй като Божията слава се отразява върху всичко, което е около Него.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как изглеждат ангелите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries