settings icon
share icon
Въпрос

Има ли ангели сред нас?

Отговор


В цялото Писание виждаме множество случаи, в които ангелите са били неразделна част от Божия план. Един стих намеква за възможността ангелите да ходят сред нас днес: „Не забравяйте гостоприемството, понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели. “ (Евреи 13: 2). Очевидната препратка е към Авраам, чиито ангелски посетители му се явяват като хора (Битие 18). Този стих може или не може да потвърди, че ангелите наистина се разхождат между нас неочаквано; „Са показали“ е минало време, така че днешните срещи не се споменават изрично.

Има десетки библейски примери за срещи с ангели, така че знаем, че Бог може и използва ангели, за да постигне определени неща. Това, което не знаем със сигурност, е колко често ангелите си позволяват да бъдат виждани от хората. Ето основните функции на ангелите от Библията: ангелите могат да наставляват хората (Битие 16: 9), да помагат на хората (Даниил 6:22), да предават съобщения на хората (Лука 1:35), да се появяват във видения и сънища (Даниил 10: 13),да защитават хората (Изход 23:20) и да помагат за изпълнението на Божиите планове.

Знаем, че Бог е създал ангели и използва ангелите в Своя план. Ангелите имат чувство за индивидуалност, тъй като някои имат имена (като Гавриил и Михаил) и всички имат различни отговорности в рамките на ангелската йерархия.

Но те ходят ли сред нас? Ако Бог реши да ги използва в своите индивидуални планове за нас, да, те абсолютно могат да ходят сред нас, изпълнявайки Божията воля. Ангелите се споменават в Битие и Откровение и са свидетели на сътворението на света (Йов 38: 7). Бог е използвал Своето небесно войнство от началото на времето и ще ги използва в края на времето, според Писанието. Напълно възможно е много хора днес да са срещнали или видели ангел, без да го осъзнават.

Ако ангелите ходят сред нас, това е така, защото те служат на Божията цел. Библията споменава демони, които се скитат по земята с цел да унищожат (Матей 12: 43–45). Сатана и неговата демонична сила вероятно могат да се появят физически, подобно на светите ангели. Целта на Сатана е да измами и убие. „И не е чудно, защото сам Сатана се преправя на светъл ангел; “ (2 Коринтяни 11:14).

Важна забележка: ангелите не трябва да бъдат прославяни или почитани (Колосяни 2:18). Те са субекти, които изпълняват Божията воля и се наричат „съслужители“ с нас (Откровение 22: 9).

Независимо дали наистина преживяваме ангелски срещи, най-важното е, че ние изпитваме спасение чрез Исус Христос. Той е отвъд всички ангели и всички хора и само Той е достоен за поклонение. „Ти си Господ, само Ти; Ти си направил небето, небето на небесата и цялото им множество, земята и всичко, което е на нея, моретата и всичко, което е в тях, и Ти оживотворяваш всичко това; и на Тебе се кланят небесните войнства.”(Неемия 9: 6).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли ангели сред нас?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries