settings icon
share icon
Въпрос

Какво е ангелология?

Отговор


Ангелологията е учението за ангелите. Днес съществуват много небиблейски виждания за ангелите. Някои вярват, че ангелите са човешки същества, които са умрели. Други вярват, че ангелите са безлични източници на сила. От друга страна, други изцяло отричат съществуването на ангели. Библейското разбиране за ангелологията ще поправи тези неверни вярвания. Ангелологията ни посочва какво Библията казва за ангелите. Това е изучаване как ангелите са свързани с човечеството и служат на Божиите цели. Ето някои важни въпроси в ангелологията:

Какво казва Бибилията за ангелите? Ангелите са напълно различни същества от хората. Човешките същества не стават ангели след като умрат. Ангелите никога няма да станат и никога не са били човешки същества. Бог създал ангелите точно както създал човечеството.

Мъже или жени са ангелите? Библията не подкрепя непременно рода на ангелите като мъжки или женски. Когато в Писанието , се „приписва“ род на ангел, той е мъжки (Битие 19:10,12; Откровение 7:2; 8:3; 10:7), а единствените имена, дадени на ангели, са Михаил и Гавриил, обикновено считатани за мъжки имена.

Имаме ли ангели пазители? Няма съмнение, че добри ангели помагат да бъдат защитени вярващите, разкриват информация, насочват хора и общо взето служат на Божиите чада. Трудният въпрос е дали всеки човек или всеки вярващ си има ангел, предназначен за него.

Кой/Какво е ангелът Господен? Точната идентичност на „ангела Господен“ не е дадена в Библията. Обаче, има много важни „насоки“ за неговата идентичност.

Какво са херувимите? Ангели ли са херувимите? Херувимите са ангелски същества, включени в поклонението и хвалението на Бог. В допълнение към пеенето на хваления на Бог те също служат като видим напомнащ знак за могъществото и славата на Бог и Неговото постоянно присъствие сред Неговите хора.

Какво са серафимите? Ангели ли са серафимите? Исая глава 6 е единственото място в Библията, което специално споменава серафимите. Серафимите („пламтящи, горящи“) са ангелски същества, свързани с видението на Исая на Бог в храма.

Ангелологията ни дава Божията картина за ангелите. Ангелите са личности, същества, които почитат и се подчиняват на Бог. Бог понякога изпраща ангели да се „намесят“ в хода на човечеството. Ангелологията ни помага да разпознаем войната, която съществува между Божиите ангели и Сатаната и неговите демони. Много е важно правилно разбиране на ангелологията. Когато разберем, че ангелите са създадени същества, точно каквито сме и ние, осъзнаваме, че поклонението или молитвата към ангелите ограбва Бог от славата, която принадлежи само на Него. Бог, а не ангелите, е този, който изпрати Сина Си да умре за нас, който ни обича и се грижи за нас, и който единствен заслужава нашето преклонение.

Ключов стих от ангелологията е Евреи: „Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?“
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е ангелология?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries