settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Сатана се маскира като ангел на светлината?

Отговор


Тъмнината и светлината са метафори за злото и доброто. Ако някой види ангел на светлината, това автоматично ще изглежда добро същество, тъй като съотношението на злото с тъмнината и на доброто със светлината е мощен архетип в човешката история. В Библията светлината е духовна метафора за истината и неизменната природа на Бог (Яков 1:17). Понятието многократно се използва в Библията, за да ни помогне да разберем, че Бог е напълно добър и правдив (1 Йоан 1: 5). Когато сме „в светлината“, ние сме с Него (1 Петър 2: 9). Той ни призовава да се присъединим към Него в светлината (1 Йоан 1: 7), защото да ни даде светлина беше Неговата цел (Йоан 12:46). Светлината е мястото, където обитава любовта и е удобно (1 Йоан 2: 9-10). Бог е създал светлината (Битие 1: 3), обитава светлината (1 Тимотей 6:16) и поставя светлината в човешките сърца, за да можем да Го видим и познаем и да разберем истината (2 Коринтяни 4: 6).

И така, когато 2 Коринтяни 11:14 ни казва, че „И не е чудно, защото сам Сатана се преправя на светъл ангел; “, това означава, че Сатана се възползва от нашата любов към светлината, за да мами. Той иска да мислим, че той е добър, честен, любящ и мощен - всички неща, които Бог е. Да се представя като тъмно, дяволско същество с рога, не би било много привлекателно за повечето хора. Повечето хора не са привлечени от тъмнината, а от светлината. Следователно Сатана се явява като същество от светлина, което да ни привлече към себе си и своите лъжи.

Как можем да различим коя светлина е от Бог и коя светлина е от Сатана? Умовете и сърцата ни лесно се объркват от противоречиви послания. Как можем да сме сигурни, че сме на прав път? Псалм 119 казва: „Твоето слово е светилник за краката ми и виделина на пътеката ми. ” (стих 105) и „Изясняването на Твоето слово просвещава, вразумява простите. ”(стих 130). Думите на Бог имат сила. Точно както Божият глас е създал физическа светлина, той може да пробути духовна светлина в сърцата ни. Гласът Му - в Неговото Слово - ще ни помогне да разпознаем разликата между добрата светлина на Бог и тази, която е фалшива.

Сатана ни представя греха като нещо приятно и красиво за желание, а лъжеучението си представя като просветляващо и променящо живота. Милиони следват измамите му, просто защото не знаят Божията истина. Исая 8: 20-22 описва тъмнината, която е резултат от пренебрегването на Словото. Народът на Израел търси истината чрез консултации с медиуми, излъган от лъжата на Сатана. Исая казва: „Нека прибегнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово,

наистина няма зазоряване за тях. Те ще минат през тази земя зле притискани и изгладнели;

и когато огладнеят, ще негодуват, ще злословят царя си и Бога си. И ще погледнат нагоре.

После ще се взрат в земята и, ето – скръб и тъмнина, мрак на измъчване и широко разпростряла се черна нощ. "

Тъмнината е резултат от опит за намиране на истината без Божието Слово. За съжаление, както казва Исая, когато хората нямат „зората“, те се скитат в тъмнина и често се ядосват на Бог, отказвайки да дойдат при Него за помощ. Ето защо маскарадът на Сатана като ангел на светлината е толкова ефективен. Превръща бяло в черно и черно в бяло и ни кара да вярваме, че Бог е лъжецът, че Бог е източникът на тъмнината. След това, в нашето бедствие, ние фокусираме омразата си към единствения, който може да ни спаси.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Сатана се маскира като ангел на светлината?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries