settings icon
share icon
Въпрос

Има ли ангел, който отговаря за смъртта?

Отговор


Представата за „ангел на смъртта“ присъства в няколко религии. „Ангелът на смъртта“ е известен като Самаел, Сариел или Азраил в юдаизма; като Малак Алмаут в исляма; или Яма или Ямарай в хиндуизма; и като Неумолимия Жетвар в популярната литература. В различните митологии ангелът на смъртта е изобразяван като широк спектър от същества – от забулен скелет със сърп до красива жена и детенце. Въпреки че подробностите се различават, основното вярване е, че съществото идва при човека в момента на смъртта като или действително я предизвиква, или само я наблюдава, с цел след това да занесе човешката душа в обиталището на мъртвите.

Тази представа за „ангел на смъртта“ не се проповядва в Библията. Библията никъде не учи, че има специален ангел, който отговаря за смъртта, или който присъства, когато умира човек. 4 Царе 19:35 описва ангел, който убива 185 000 асирийци, които нападнали Израил. Някои също виждат Изход глава 12, смъртта на първородните на Египет, като дело на ангел. Въпреки че това е възможно, Библията никъде не приписва смъртта на първородните на ангел. Какъвто и да е случаят, въпреки че Библията описва ангели, които причиняват смърт по заповед на Господ, Писанието никъде не проповядва, че има специален ангел на смъртта.

Бог и само Бог е суверен върху определянето на времето на нашата смърт. Никой ангел, нито никой демон не могат в никакъв смисъл да причинят нашата смърт преди времето, което Бог е пожелал това да се случи. Според Римляни 6:23 и Откровение 20:11-15 смъртта е отделяне на нашата душа-дух от нашето тяло (физическа смърт) и в случая на невярващи – вечно отделяне от Бог (вечна смърт). Смъртта е нещо, което се случва. Смъртта не е ангел, демон или някакво друго същество. Ангелите могат да причиняват смърт и могат да са включени в това, което ни се случва след смъртта, но няма такова нещо като „ангел на смъртта“.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли ангел, който отговаря за смъртта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries