settings icon
share icon
Въпрос

Какво е значението на котвата в Библията?

Отговор


Котви са морски устройства, които осигуряват стабилност на корабите по време на силни бури, като ги предпазват от разхвърляне в морето. В историята котвите са служили на моряците като много необходимо устройство. В Библията котвата се използва като символ на нашата надежда в Исус, която ни дава стабилност и устойчивост в живота. В древни времена котвата е използвана в произведения на изкуството и гравюри като символ на християнството. Котвите се появяват в римските катакомби върху гробовете на християни, показвайки непоколебимата надежда на християните във вечния живот.

Думата "котва" се споменава само в Новия завет. В някои пасажи тя се отнася до буквална котва, но в други се използва като метафора. Котвите се споменават в разказа за пътуването на Павел до Рим по време на силна буря и последвалото корабокрушение (Деяния 27:13, 17, 29-30, 40). За Исус и Неговите ученици също се казва, че са закотвили лодката си в Генисарет (Марк 6:53).

Библията използва котва в преносен смисъл, за да изобрази надеждата, която имаме като котва на душата ни: "Tака и Бог, като искаше да покаже по-пълно на наследниците на обещанието, че намерението Му е неизменимо, си послужи с клетва,така че чрез две неизменими неща, в които не е възможно за Бога да лъже, да имаме голямо насърчение ние, които сме прибегнали да се държим за поставената пред нас надежда; която имаме за душата като здрава и непоколебима котва, която прониква в това, което е вътре зад завесата; където Исус като предтеча влезе за нас и стана Първосвещеник довека според Мелхиседековия чин" (Евреи 6:17-20). Според библейските коментаторите, моряците често пренасяли котвата в по-малка лодка далеч от кораба, където тя можела да бъде пусната (Виктор, 1983 г., стр. 797), и това е добър образ на Исус, нашия Предтеча, който е влязъл в небето и е направил надеждата ни сигурна. Вместо котва, която стига долу в морето, котвата на християнина стига нагоре в небето, където Исус непрекъснато се застъпва за нас (Евреи 6:20; Римляни 8:34). Ние сме закотвени в Светая Светих.

Според Евреи 6:19 котвата на душите ни е надеждата за Божието наследство в Христос. За разлика от разпространеното в нашия свят определение за надежда, основано на чувства и съмнения, надеждата на християнина е "здрава и надеждна котва." Нашата надежда е "здрава и сигурна", защото се основава на Исус и на Божиите обещания. Нашата надежда ни крепи в бурните периоди на живота. Дадена ни е котва за душата, трайна надежда, "сигурна и непоклатима." Всичко друго е мимолетно и се променя, но Исус остава същият (Евреи 13:8).

Когато бурите на живота заливат християнина със страх, тревога или съмнение, той може да се придържа към Божиите обещания и да намери стабилност в спасението, което Исус е осигурил. Независимо какво се случва, Божиите обещания остават. Той не иска Неговите деца да се носят по течението; Той иска те да бъдат закрепени на сигурно място. Точно както котвата крепи кораба, за да го предпази да отплава в морето, така и нашата надежда в Исус ни държи здраво стъпили на земята и сигурни по време на трудните, несигурни и често болезнени бури на живота.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е значението на котвата в Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries