settings icon
share icon
Въпрос

Защо е важно да прекарваме време насаме с Бог?

Отговор


Всички взаимоотношения отнемат време. Взаимоотношението с Бог, въпреки че се различава от другите взаимоотношения в много отношения, все пак следва правилата на другите взаимоотношения. Библията е изпълнена със сравнения, за да ни помогне да концептуализираме взаимотношението си с Бог. Например, Христос е описван като младоженец, а Църквата е изобразявана като булката. Бракът е съединяването на живота на двама в едно (Битие 2:24). Такава интимност включва време, прекарано насаме един с друг. Близките родителски взаимоотношения са тези, при които децата и родителите имат специално „време насаме“ заедно. Прекарването на време насаме с любим осигурява възможността истински да опознаем този човек. Прекарването на време насаме с Бог не е по-различно. Когато сме насаме с Бог, се приближаваме до Него и го опознаваме по различен начин от този в групова обстановка.

Бог желае „време насаме“ с нас. Той иска лично взаимоотношение с нас. Той ни е създал като индивиди, „създал“ ни е в утробата (Псалом 139:13). Бог познава интимните подробности от нашия живот като брой на космите на главата ни (Лука 12:7). Той познава врабчетата поотделно, а „вие сте много по-скъпи от врабчетата“ (Матей 10:29, 31). Той ни кани да дойдем при Него и да Го познаем (Исая 1:18; Откровение 22:17; Песен на песните 4:8). Когато желаем да опознаем Бог отблизо, ще Го търсим рано (Псалом 63:1) и ще прекарваме време с Него. Ще бъдем като Мария, която седи в краката на Исус и слуша гласа Му (Лука 10:39). Ще жадуваме и копнеем за праведност и ще бъдем изпълнени (Матей 5:6).

Вероятно най-добрата причина за нас да прекарваме време насаме с Бог е да следваме библейските примери. В Стария Завет виждаме Бог да призовава пророците да дойдат да Го видят насаме. Мойсей се срещнал с Бог при горящата къпина и после на Синайската планина. Давид, чиито много псалми отразяват уверена близост с Бог, беседвал задушевно с Него докато бягал от Саул (Псалом 57). Божието присъствие преминало докато Илия бил в пещерата. В Новия Завет Исус прекарвал време насаме с Бог (Матей 14:13; Марк 1:35; Марк 6:45-46; Марк 14:32-34; Лука 4:42; Лука 5:16; Лука 6:12; Лука 9:18; Йоан 6:15). Исус всъщност ни учел да се молим насаме на Бог понякога: „А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно“ (Матей 6:6a).

За да разчитаме на Исус като нашата лоза (Йоан 15:1-8), ще трябва да бъдем пряко, отблизо свързани с Него. Точно както пръчката е свързана пряко с лозата и чрез лозата е свързана с другите пръчки, така и ние сме свързани пряко с Христос и следователно споделяме в общност. Прекарваме време насаме с Бог и общо поклонение за най-доброто подхранване. Без време насаме с Бог ще намираме нуждите си непосрещнати; няма да познаваме истински изобилния живот, който Той дава.

Като прекарваме време насаме с Бог освобождаваме умовете си от разсейването, така че можем да се фокусираме върху Него и да чуем Словото Му. Като пребъдваме в Него се наслаждаваме на близостта, към която Той ни призовава и започваме истински да Го познаваме.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо е важно да прекарваме време насаме с Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries