settings icon
share icon
Въпрос

Има ли такива неща като извънземни или НЛО?

Отговор


С понятието „извънземни” нека приемем същества, способни да правят морални избори, имащи интелект, чувства и воля. Първо, някои научни факти:

+ Хората са изпратили космически кораб на всяка планета в нашата слънчева система, с изключение на Плутон. След наблюдение на тези планети сме изключили всички, с изключение на Марс и евентуално луна на Юпитер, като планети в състояние да поддържат живот.

+ През 1976 г. САЩ изпрати два космически кораба на Марс. Всеки от тях имаше инструменти, които биха могли да копаят в пясъка на Марс и да анализират всеки знак за „живот”. Те не намериха абсолютно нищо. Ако сте копали в най-неплодородната пустиня на земята или сте прокопавали през повечето замръзнала пръст в Антарктика, и анализирате почвата от там, би било пълно с микроорганичен живот! През 1997 г. САЩ изпраща „Pathfinder” на повърхността на Марс. Този кораб взе повече проби и извърши много повече експерименти. Той също така не намери абсолютно никакъв признак на живот. От тогава бяха започнати още няколко мисии до Марс. Очаквайте същите резултати.

+ Астрономите постоянно откриват нови „планети” в отдалечени слънчеви системи. Някои предполагат, че съществуването на толкова много „планети” доказва, че трябва да има живот някъде другаде във Вселената. Фактът е, че нито една от тези „планети” никога не е доказвана да е нещо, близко до поддържаща живот планета. Огромното разстояние между Земята и тези планети прави невъзможно да се правят каквито и да било заключения по отношение на тяхната възможност за поддържане на живот. Знаейки, че само Земята може да поддържа живот в нашата слънчева система, еволюционистите силно искат да намерят друга планета в друга слънчева система, за да твърдят, че животът трябва да е еволюирал и там някъде. Възможно е да има други „планети” някъде там, но ние не знаем нищо по-подробно със сигурност за тях, за да проверим дали те биха могли дори дистанционно да поддържат „живот”.

И така, какво казва Библията? Земята и човечеството са уникални в Божието творение. Битие 1 учи, че Бог създаде земята, дори преди да е създал слънцето, луната и звездите. Деяния 17:24, 26 заявява, че „Бог, който е направил света и всичко, което е в него, като е Господар на небето и на земята, ... е направил от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил отнапред положени времена и пределите на заселищата им.”

След сътворението, човечеството беше без грях и всичко в света беше „много добро” (Битие 1:31). Когато първият човек съгреши (Битие 3), това причини падението на човечеството, което доведе до проблеми от всякакъв вид, болест и смърт. Въпреки че животните нямаха личен грях пред Бога (те не са морални същества), те въпреки това страдат и дори умират (Римляни 8:19-22). Исус Христос умря, за да премахне наказанието, което заслужаваме за нашия грях. Когато Той се завърне ще премахне много аспекти на проклятието, което е съществува от Адам, и в края ще премахне всички аспекти на проклятието (Откровение 21-22). Забележете, че Римляни 8:19-22 гласи, че цялото творение с нетърпение очаква този момент! Също е важно да се отбележи, че Христос дойде на земята да умре, че Той дойде на земята да умре за човечеството и че Той умря само веднъж (Евреи 7:27; 9:26-28; 10:10).

Събирането на тези истини заедно заключава: Бог създаде земята и човечеството неповторими. Цялото творение страда в резултат на падението на човека. Христос дойде на земята, за да принесе Себе Си веднъж и само веднъж, за да заплати за греховете ни. Не само вярващите ще бъдат освободени, но също така и цялото творение ще бъде освободено.

Изводи: Ако цялото творение страда, това означава, че всеки живот отделно от земята също ще страда. Ако, в името на аргумента, съществуват морални същества на други планети, тогава те също страдат; и ако не сега, то със сигурност някой ден ще страдат, когато всичко ще премине с голям шум и елементи ще се стопят от нажежена топлина (2 Петрово 3:10). Ако те никога не са съгрешавали, тогава Бог би бил несправедлив, наказвайки ги, но ако те са съгрешили и Христос е умрял само веднъж (което Той направи на земята), тогава те са оставени в греха си, което също ще е в противоречие с характера на Бог (2 Петрово 3:9). Това ни оставя с неразрешим парадокс ... освен ако, разбира се, не съществуват морални същества извън Земята.

Ами формите на живот на други планети, които не са морални и чувствителни? Може ли да има водорасли или дори кучета и котки на непозната планета? Вероятно може и това не би било в противоречие с който и да е библейски текст. Но със сигурност ще възникнат проблеми при опитите да се отговаря на въпроси като „Тъй като цялото творение страда, каква цел би имал Бог, създавайки страдащи без морални и не-усещащи създания на отдалечени планети?

В заключение, Библията не ни дава основание да вярваме, че съществува живот другаде във Вселената. Всъщност, Библията ни дава няколко основни причини, поради които това не може да бъде. Да, има много странни и необясними неща, които се случват. Няма причина, все пак, да се приписват тези явления на извънземни или НЛО. Ако има забележима причина за тези мними събития, тя вероятно е духовна, и по-конкретно, с демоничен произход.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли такива неща като извънземни или НЛО?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries