settings icon
share icon
Въпрос

Колко е стара вселената?

Отговор


В Битие 1:1 се казва, че "в началото Бог създаде небето и земята". Библията не посочва дата на сътворението; единствено се казва, че това е станало "в началото". На иврит думата за "начало" е bereshith, което буквално означава "глава".

Всички християни са съгласни, че Бог е създал Вселената. Християните се разминават в тълкуването на думата ден (на иврит yom) в Битие 1 глава. Онези, които се придържат към буквално значение за ден от 24 часа, вярват в сравнително млада земя; онези, които се придържат към небуквалния, преносен смисъл на "ден", вярват в много по-стара земя.

Много учени и християнски учени вярват, че думата "ден" в Битие се отнася за буквален, двадесет и четиричасов ден. Това би обяснило повтарянето в Битие 1 на изречението "и стана вечер, и стана утро". Една вечер и едно утро съставляват един ден (в еврейската традиция новият ден започва при залез слънце). Други изтъкват преносната употреба на думата ден на други места в Писанието, например "денят Господен", и твърдят, че от вечер до утро не е равно на ден и вместо това трябва да се разбира като образно обозначаване на началото и края на периоди от време.

Ако родословията в Битие, глави 5 и 11, и останалата част от старозаветната история се тълкуват изцяло буквално, сътворението на Адам може да се датира приблизително 4000 г. пр. Но това би датирало само сътворението на Адам, а не непременно сътворението на земята, да не говорим за вселената. Съществува и възможността да има "пропуснати интервели" от време в разказа на Битие 1 гл.

Всичко това означава, че Библията не дава изрична информация за възрастта на Вселената. Организацията Got Questions Ministries застава на позицията на младата земя и вярва, че буквалното тълкуване на Битие 1 за двадесет и четири часа е по-добро. В същото време нямаме сериозни възражения срещу идеята, че Земята и Вселената може да са значително по-стари от 6 000 години. Независимо дали разликите се обясняват с пропуснати интервали от време или с това, че Бог е създал вселената с "вид на възраст", или с някакъв друг фактор - вселена, по-стара от 6000 години, не предизвиква значителни библейски или богословски проблеми.

В крайна сметка възрастта на Вселената не може да бъде доказана нито от Писанието, нито от науката. Независимо дали космосът е на 6 000 години или на милиарди години, и двете гледни точки (и всичко между тях) почиват на вяра и предположения. Винаги е разумно да поставяме под въпрос мотивите на онези, които твърдят, че Земята трябва да е на милиарди години, особено след като не изглежда Библията да подкрепя подобно предположение.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Колко е стара вселената?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries