settings icon
share icon
Въпрос

Какъв трябва да бъде отговорът на християнка/християнин, чийто/чиято партньор/ка е имал/а любовна история?

Отговор


Изневярата е много трудна и болезнена ситуация. Тя обхваща всичките емоции и за християните може да доведе вярата почти до точката на пречупване. Най-доброто нещо, което трябва да се направи, е „и всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас" (1 Петрово 5:7). Ходете при Господ за утеха, мъдрост и водителство ежедневно. Бог може да ни помогне да преминем през най-дълбоките изпитания.

Изневярата винаги е погрешна. „Бог ще съди блудниците и прелюбодейците" (Евреи 13:4). Наранената страна трябва да се уповава на истината, че Бог е отмъстителят. Човекът, срещу когото е било съгрешено, не трябва да се тормози да се разправя с другия. Бог ще направи много повече от това. Когато сме наранени, се нуждаем да предадем този грях на изневяра на Онзи, който знае всяка подробност и ще се отнесе към него подобаващо.

„Защото, ако вие ПРОСТИТЕ на човеците съгрешенията им, то и небесният ви Отец ще прости на вас. Но ако вие не простите на човеците съгрешенията им, то и вашият Отец няма да прости вашите съгрешения" (Матей 6:14, 15). Това може да изглежда невъжможно, но с Божията благодат жертвата може да го направи акт на волята в покорност на Божието Слово. Затаяването на горчивина ще засегне отношенията, чувствата и желанието да се покоряваш на Бог и ще се отрази отрицателно на всекидневните решения. Това не означава, че нараненият партньор няма да страда от резултатите на дълбоко нараняване. Но Божията благодат силно ще послужи на неговите/нейните нужди. Алтернативата е непростително сърце, което скоро ще бъде измъчвано от отмъстителни мисли, гняв, ярост, т.н.

ДА ТИ БЪДЕ ПРОСТЕНО. „Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда" (1 Йоаново 1:9). И двете страни трябва да поискат Бог да им помогне да видят как всеки може да е допринесъл за цялата ситуация и да бъде освободен от тежестта на вината пред Бог. Оттук нататък ще имат свобода да търсят Неговия съвет и водителство. Неговият Свети Дух ще им даде възможност да направят това, което не могат сами. „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява" (Филипяни 4:13).

После, като води Бог, могат да последват прошката и помирението. Дори ако това отнема време, трябва да се направи всяко усилие за прошка и помирение. (Вижте Матей 5:23-24.) Що се отнася до това дали да останете или да напуснете, „който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува" (Матей 19:9). Въпреки че невинната страна може да има основания за развод, Бог предпочита прошката и помирението.

Господ казва: „Аз мразя напускане" (Малахия 2:16). Много по-добре е да се опитате да разрешите въпросите, които причиняват проблемите, особено ако има замесени и деца. Полезно е благочестиво съветничество от някого, който използва Божието Слово като основа за съвет. Решаваща е молитвата за водителство във всички мисли, думи, действия и решения.

English



Върнете се обратно на основната българска страница

Какъв трябва да бъде отговорът на християнка/християнин, чийто/чиято партньор/ка е имал/а любовна история?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries