settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за осиновяването?

Отговор


Да дадат деца за осиновяване може да бъде любяща алтернатива за тези родители, които по различни причини може да не са способни да се грижат за своите деца. Това също може да бъде отговор на молитвата на много семейства, които не са могли да имат свои собствени деца. За някои хора осиновяването е призвание да умножават своето влияние като родители, като разширяват своето семейство с деца, които в биологично отношение не са техни собствени. Навсякъде в Писанието се говори добре за осиновяването.

Книгата Изход казва историята на една еврейска жена наречена Йохавед, която родила син във време, когато Фараонът бил заповядал всички еврейски момченца да бъдат убивани (Изход 1:15-22). Йохавед взела кошница, намазала я със смола, за да не пропуска вода и пуснала бебето да плава по реката в нея. Една от фараоновите дъщери забелязала кошницата и извадила детето. Накрая тя го осиновила в царското семейство и му дала името Мойсей. Той станал верен и благословен служител на Бога (Изход 2:1-10).

В книгата Естир се разказва за красиво момиче със същото име, което било осиновено от своя братовчед след смъртта на неговите родители, станала царица и Бог я използвал, за да избави юдейския народ. В Новия Завет Исус Христос беше заченат чрез Святия Дух, вместо от семето на мъж (Матей 1:18). Той беше „осиновен” и отгледан от Йосиф, съпруга на майка му, който прие Исус като свое собствено дете.

Когато предадем сърцето си на Христос, като вярваме и разчитаме само на Него за спасение, Бог казва, че ставаме част от Неговото семейство – не чрез естествения процес на човешко зачатие, но чрез осиновяване. „Защото не сте приели дух на робство, да та бъдете пак в страх, но приели сте дух на осиновление, чрез който и викаме: Авва Отче” (Римляни 8:15). По същия начин, когато довеждаме един човек в семейството чрез осиновяване, това се прави по избор и от любов. „Като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля” (Ефесяни 1:5). Както Бог осиновява в Своето семейство хората, които приемат Христос като Спасител, така и ние трябва внимателно да помислим да осиновим деца в нашите собствени физически семейства.

Очевидно Писанието показва в благоприятна светлина осиновяването – във физическия и в духовния смисъл на думата. Осиновителите и осиновените приемат огромно благословение, привилегия, която илюстрира нашето осиновяване в Божието семейство.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за осиновяването?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries