settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за важността на отговорността?

Отговор


Днес, когато вече има много изкушения в света, Сатана работи извънредно, за да създаде още повече. Трябва да имаме брат или сестра, на които можем да разчитаме, когато се изправяме срещу изкушения, които застрашават нашия духовен живот. Цар Давид беше сам вечерта, когато беше изкушен от Сатана да прелюбодейства. Може да изглежда, че Витсавее го е изкушила (2 Царе 11), но Библията ни казва, че ние не се борим срещу плът и кръв, но срещу дух, срещу власти и духовни сили, които ни заплашват (Ефесяни 6:12).

Като знаем, че сме в битка със силите на тъмнината, трябва да искаме цялата помощ, която можем да съберем около себе си. В Ефесяни Павел ни казва, че трябва да се екипираме с цялата сила, която Бог ни дава, за да воюваме тази битка. „Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да устоите” (Ефесяни 6:13). Павел осъзна, че дори ако се екипираме с всичко, което Бог ни предлага в защита от злото, ние все още сме само хора и може да не успеем винаги да се съпротивим на изкушенията на Сатана. Знаем без съмнение, че изкушенията ще дойдат.

Сатана знае нашите слабости и знае кога сме уязвими. Той знае, кога двама женени души се карат помежду си и може би чувстват, че някой друг ще успее да ги разбере по-добре. Той знае, кога едно дете е било наказано от родителите си и може би се чувства озлобено. Той знае, кога нещата не вървят добре в работата и знае как това ни тласка към бара, който се намира по пътя към къщи. Къде да намерим помощ, ако сме направили всичко, което можем, за да воюваме в тази битка? Искаме да вършим това, което е добро пред Бога, но сме слаби. Какво да направим?

Притчи 27:17 казва: „Желязо желязо остри, и човек изостря погледа на приятеля си” (Синодален превод). Лицето на приятел е поглед или израз на насърчение или морална подкрепа. Кога беше последният път, когато някой приятел ви се обади просто, за да ви попита как сте? Кога беше последният път, когато се обадихте на приятел и го попитахте дали има нужда да поговори с някой? Насърчението и моралната подкрепа от приятел понякога са липсващи елементи в борбата срещу Сатана.

Писателят на Посланието до Евреите обобщава това, когато казва: „Нека се грижим един за друг, така че да се поощряваме към любов и добри дела, като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да се увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближава…” (Евреи 10:24-25). Отговорността е изключително важна в битката за победа над греха. Ако имаме човек, пред който да се чувстваме отговорни, той може да ни насърчава, да ни изобличава, да ни поучава, да се радва и да скърби с нас. Всеки християнин трябва да има човек, пред който да бъде отговорен, с когото да може да се моли, да говори, да споделя, и на когото може да има доверие.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за важността на отговорността?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries