settings icon
share icon
Въпрос

Дали малтретирането е приемлива причина за развод?

Отговор


Въпреки че изглежда очевидно, че малтретирането трябва да бъде приемлива причина за развод, Библията дава само две причини, при които разводът е разрешен: първата е в случай на изоставяне на християнин от невярващ партньор (1 Коринтяни 7:15), а втората е, ако единият партньор е въвлечен в начин на живот на изневяра (Матей 5:32). Въпреки че Бог го разрешава при тези обстоятелства, Той никога не е бил поддръжник на развода. Трябва да се приеме, че двама вярващи в Библията християни няма взаимно да се съгласят на развод, а ще упражняват прошката и любовта, които Бог сводобно ни дава. „Защото, казва Господ, Израилевия Бог: Аз мразя напускане…" (Малахия 2:16).

Библията мълчи по въпроса за брачното насилие като причина за развод, въпреки че е очевидно, че Бог мрази малтретирането на съпругите от техните съпрузи (Колосяни 3:19, 1 Петрово 3:7, Ефесяни 5:25-33). Малтретирането не трябва да бъде понасяно от никого. Никой не трябва да живее в среда на насилие, независимо дали това включва член на семейството, приятел, работодател, болногледач или непознат. Физическтото насилие е против закона и когато това се случи, властите са първите, с които трябва да се свържете.

Най-добрият начин да предотвратите чувството да бъдете хванати в капана на брак с насилие е да опознаете потенциалния партньор преди да се омъжите. Знаците за насилник се проявяват в личността на човека. Тези „червени флагчета" са винаги там, но често си затваряме очите за тях или дори ги отхвърляме, когато привличането и безумното влюбване надделеят. Тези знаци могат да включват ирационална ревност, необходимостта да контролира, избухлив характер, жестокост към животни, опити да изолира другия човек от неговите или нейните приятели или семейство, злоупотреба с наркотици или алкохол и незачитане на границите, уединението, личното пространство или моралните ценности на своя партньор.

Съпруга, която е малтретирана, трябва незабавно да изведе себе си и децата от ситуацията и да намери нов временен дом. Няма нищо в Библията, което да показва, че разделянето (не разводът) в този случай би било погрешно. Въпреки че приятелите и семейството вероятно ще кажат на жената незабавно да подаде молба за развод, Бог дава много по-висока стойност на брака отколкото светът.

След като се разделят, насилникът има отговорността да се стреми към помощ. Първо и най-важно, той трябва да търси Бог. „Зщото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори" (Матей 7:8). Никой няма повече сила да изцелява хора и взеимоотношения от Бог. Той трябва да бъде Господарят на нашия живот, Настойникът на нашите ценности и Главата на нашите домакинства.

И съпругът, и съпругата се посвещават на Бог и после развиват взаимоотношение с Него чрез Неговия Син, Исус Христос. „А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил" (Йоан 17:3). Това трябва да бъде придружено от интензивно християнско съветничество – първо индивидуално, после като двойка, и дори за цялото семейство, ако е необходимо.

През това време съпругата трябва да даде на мъжа си да разбере за нейната безусловна любов и подкрепа и да се отдаде на много молитва. Въпреки че усилието да направи промените трябва да бъде направено от страна на нейния съпруг, тя не трябва да губи надежда, ако той първоначно се съпротивлява. Обаче, ако той никога не предприеме първата стъпка, тя не трябва да си помисля да се връща при него докато той не я направи.

Малтретираният партньор не трябва да се връща вкъщи докато обучен християнски съветник не реши, че семейството ще бъде в безопасност в същия дом на бившия насилник. Двойката заедно трябва да се посвети на служене и подчинение на Бог. Те трябва да прекарват ежедневно индивидуално време с Бог, да посещават вярваща в Библията църква, да започнат за служат на Бог чрез служение и да се включат в малки изучаващи Библията групи, които отговарят на техните нужди. „За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново" (2 Коринтяни 5:17)!

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали малтретирането е приемлива причина за развод?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries