settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за аборта?

Отговор


Библията никога не се занимава конкретно с въпроса за аборта. Въпреки това има множество учения в Писанието, които представят пределно ясно Божия възглед за аборта. Еремия 1:5 ни казва, че Бог ни познава преди да ни е образувал в утробата. Псалом 139:13-16 говори за Божията активна роля в нашето създаване и оформяне в утробата. Изход 21:22-25 описва същото наказание за човек, който причини смъртта на бебе в утробата, като наказанието за човек, който извърши убийство. Това ясно показва, че Бог смята бебето в утробата за точно толкова човек, колкото и един пораснал възрастен. За християнина абортът не е въпрос на правото на жената да избира. Той е въпрос на живот или смърт на човешко същество, направено по Божия образ (Битие 1:26-27; 9:6).

Първият аргумент, който винаги възниква срещу християнската позиция относно аборта, е „Ами случаите на изнасилване и/или кръвосмешение?” Колкото и ужасно да е забременяването в резултат на изнасилване и/или кръвосмешение, отговорът на това убийство на бебе ли е? Две лоши неща не правят едно добро. Детето, което е резултат от изнасилване/кръвосмешение, би могло да бъде дадено за осиновяване на любящо семейство, което не може да има собствени деца – или детето може да бъде отгледано от майка си. Отново, бебето не трябва да бъде наказвано за злите дела на своя баща.

Вторият аргумент, който обикновено възниква срещу християнската позиция за аборта, е „Ами когато животът на майката е в опасност?” Честно казано, това е най-трудният въпрос относно аборта. Първо, нека запомним, че тази ситуация е причина за по-малко от една десета от един процент на абортите, извършени в света днес. Далеч повече жени правят аборт, защото не искат да „си развалят фигурата”, отколкото жените, които правят аборт, за да спасят собствения си живот. Второ, нека запомним, че Бог е Бог на чудеса. Той може да запази живота на една майка и едно дете, въпреки всички медицински коефициенти да са против него. В крайна сметка, обаче, този въпрос може да се реши между съпруга, съпругата и Бог. Всяка двойка, изправена пред тази изключително трудна ситуация, трябва да се моли на Господ за мъдрост (Яков 1:5) за това, което Той иска от тях да направят.

94% от абортите, извършени по света днес, са по причини, различни от риск за живота на майката. Голяма част от примерите могат да бъдат определени като „Жената и/или нейния партньор решава, че не иска бебето, което е заченато.” Това е невероятно зло. Дори и в по-трудните 6% от случаите (изнасилване, кръвосмешение, животът на майката в риск), абортът не трябва да бъде първия вариант. Животът на едно човешко същество в утробата си струва всички усилия, за да се доизноси през целия период до раждането.

За онези, които са правили аборт – греха на аборта е не по-малко простим, отколкото всеки друг грях. Чрез вяра в Христос всичките ни грехове могат да бъдат простени (Йоан 3:16; Римляни 8:1; Колосяни 1:14). Жена, която е правила аборт, или мъж, който е насърчил един аборт, или дори лекар, който е извършил аборт – всички те могат да бъдат простени чрез вяра в Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за аборта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries