settings icon
share icon
Въпрос

Кой или какво е Авадон/Аполион?

Отговор


Името Абадон или Аполион се появява в Откровение 9:11: „Имаха над себе си за цар ангела на бездната, който на еврейски се нарича Авадон, а на гръцки името му е Аполион. " На иврит Авадон означава „място за унищожение"; гръцкото заглавие „Аполион" буквално означава „Разрушителят".

В Откровение 8—9 Йоан описва период през последните времена, когато ангелите ще затръбят седем тръби, като сигнализират за идването на седем различни присъди върху хората на земята. Когато петият ангел затръби, бездната, голяма пушечна яма, ще се отвори и от нея ще се издигне орда демонични „скакалци" (Откровение 9: 1–3). На тези същества ще бъде дадена силата да измъчват всеки човек, който не носи Божия печат (стих 4). Болката, която причиняват, ще бъде толкова силна, че страдащите ще искат да умрат, но смъртта ще им бъде отказана (стих 6). Авадон/Аполион е владетелят на Бездната и кралят на тези демонични скакалци.

Авадон/Аполион често се използва като друго име на Сатана. Изглежда обаче, че Писанието различава Сатана от Аполион. По-късно намираме Сатана в Откровение, когато е затворен в Бездната за 1000 години (Откровение 20: 1–3). След това той е освободен, за да направи хаос на земята (стихове 7-8) и в крайна сметка получава последното си, вечно наказание (стих 10). Авадон/Аполион вероятно е един от подчинените на Сатана, унищожаващ демон и един от „владетелите", „властите" и „силите", споменати в Ефесяни 6:12.

Класическата алегория на Джон Бъниан си „Пътешественикът от този свят до онзи, включва запомняща се сцена, в която Кристиян се бие с демонично чудовище на име Аполион. Верен на името си, Аполион почти унищожава Кристиян. Поклонникът в доспехите си устоява на атаката, владеейки меча си, за да отблъсне демона. „Аполион" на Бъниан е символично представяне на нашия духовен враг, но вдъхновението за героя е буквално. Авадон / Аполион в Откровение, е истинско същество, което един ден ще нанесе болка на хората по време на Божия съд.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой или какво е Авадон/Аполион?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries