settings icon
share icon
Въпрос

Какво е Сион? Какво представлява хълма Сион? Какво е библейското значение на Сион?

Отговор


Псалм 87:2-3 казва: „Портите на Сион Господ обича повече от всички Яковови заселища. Славни неща се говорят за тебе, граде Божий.” Думата „Сион”, която се среща над 150 пъти в Библията, означава „укрепление”. В Библията Сион е града на Давид и града на Бога. В по-късните части на Библията смисълът на думата „Сион” започва да има вече повече духовно значение, като не се отнася предимно за физическия град.

Първото споменаване на думата „Сион” в Библията е във 2 Царе 5:7: „Обаче Давид превзе крепостта Сион. Това е Давидовият град.” Така Сион е било първоначално името на древната евусейска крепост в град Ерусалим. Сион започнал да се разбира не само като крепостта, но също и като града, в който се намирала тази крепост. След превземането на „крепостта Сион” от Давид, Сион бил наречен „Давидовия град” (3 Царе 8:1; 1 Летописи 11:5; 2 Летописи 5:2).

Когато Соломон построил храма в Ерусалим, Сион разширил значението си, за да включи храма и земята около него (Псалм 2:6, 48:2, 11-12, 132:13). Накрая Сион се използва като име за град Ерусалим, страната Юда и народа на Израел като цяло (Исая 40:9; Еремия 31:12; Захария 9:13).

Най-важната употреба на думата „Сион” е в нейния богословски смисъл. Сион се използва метафорично за Израел като Божия народ (Исая 60:14). Духовното значение на Сион продължава в Новия Завет, където му се дава християнски смисъл като Божието духовно царство, небесния Ерусалим (Евреи 12:22; Откровение 14:1). Петър говори за Христос като за краеъгълния камък на Сион: „Ето, полагам в Сион крайъгълен камък, избран, скъпоценен; и който вярва в Него, няма да се посрами” (1 Петрово 2:6).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е Сион? Какво представлява хълма Сион? Какво е библейското значение на Сион?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries