settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Виа Долореса?

Отговор


Виа Долореса, буквално „скръбният път“, е традиционният маршрут в Йерусалим, който нашият Господ измина в деня на Своето разпятие от съдийското място на Пилат, наричано също преториум (Матей 27:2-26), до мястото на Неговото разпятие на планината Голгота. След Неговата присъда от Пилат Понтийски, Господ Исус беше бит, подиграван и оплют от римските войници (Матей 27:26-31). Тогава Той беше принуден да носи собствения Си кръст по улиците на Йерусалим до Голгота, където беше разпнат (Матей 27:32-50). Виа Долореса сега е маркирана с четиринадесет „станции на кръста“, отбелязващи четиринадесет инцидента, които се предполага, че са се случили по пътя. Поне пет от тези инциденти не са записани в Библията, а произлизат от римокатолическата традиция. От онези, които са споменати в Писанието, действителното място на събитията по пътя, като бичуването (Йоан 19:1-3) и носенето на кръста от Симон Киринеец (Матей 27:32), не са известни.

Библията не споменава конкретно Виа Долореса. Всичко, което знаем от Писанието, е, че Исус носеше кръста Си от преториума до мястото на планината Голгота, където беше разпнат. Местоположението на тези два обекта не е известно със сигурност, но където и да са били, маршрутът между тях е бил наистина скърбния път. Бичуването и физическата болка, която Господ Исус претърпя, бяха незначителни в сравнение с болката, причинена от истинското бреме, което Той носеше – бремето на греховете на всички вярващи. Той понесе греховете ни на кръста, където плати наказанието за всички тях.

Докато християните размишляват върху входа на Христос към кръста, ни се напомня какъв скъпоценен дар е нашето спасение и цената, платена за него от Господ Исус. „ Но Той бе наранен поради нашите престъпления, бит бе поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме.“ (Исая 53:5). Докато мислим за болката и унижението, които Той претърпя за нас, плащайки цена, която ние самите никога не бихме могли да платим, не можем да не Му възхвалим и благодарим и се посветим на живот на покорство към Него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Виа Долореса?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries