settings icon
share icon
Въпрос

Какво е спиритизъм?

Отговор


Спиритизмът, както го определя неговият основател Ален Кардек, е "наука, посветена на връзката между безплътните същества и хората". Кардек е френски педагог, чието истинско име е Иполит Леон Денизар Ривайл. Кардек дефинира т. нар. Кардеково учение за спиритизма, чиято цел е да изучава духовете - техния произход, природа, предназначение и връзка с телесния свят. Спиритизмът се превръща в популярно движение и днес е представен в 35 държави. Кардек написва и "Книга за духовете" в опит да покаже как спиритизмът се различава от спиритуализма.

Основната идея на спиритизма е, че безсмъртните духове преминават от едно тяло в друго в продължение на няколко живота, за да се усъвършенстват морално и интелектуално. Макар че това вярване звучи подобно на прераждането, то се различава по това, че според спиритизма духовете не могат да се върнат като животни или друга по-ниска форма на живот. Миграцията на духа е винаги напред и духовете винаги обитават човешки тела. Спиритистите вярват, че това обяснява различията в темперамента и интелекта на човешките същества. Спиритизмът също така твърди, че безплътните духове могат да оказват благотворно или злотворно въздействие върху живите и че хората могат да общуват с духове чрез сеанси и медиуми. Спиритизмът навлиза през XIX в. заедно с модернизма и е съвместим с тази философия в няколко аспекта, най-вече с вярата, че човек може непрекъснато да се усъвършенства чрез рационално мислене. Писателят сър Артър Конан Дойл и съпругата му са били известни спиритисти.

Според спиритистите това не е религия, а по-скоро философия и "начин на живот". Няма свещенослужители, а срещите на групата се състоят в споделяне на идеи за духовете, за това как те могат или не могат да се движат в света, за резултатите от тези движения и т.н. Спиритистите ценят научните изследвания повече от поклонението или спазването на правила, въпреки че подкрепят моралния живот и рационалните интелектуални занимания.

Библията ясно забранява спиритизма. Божиите хора не трябва да правят опити да контактуват с духове. Сеансите и общуване с духове са окултни дейности, забранени от Бога (Левит 19:31; 20:6; Галатяни 5:20; 2 Летописи 33:6). Фактът, че спиритизмът поставя окултното под булото на "науката", няма никакво значение. Духовете, с които спиритизмът се занимава, не са човешки; Библията казва, че човешките духове са изправени пред съд след смъртта (Евреи 9:27), и в Писанието няма нищо, което да подсказва, че духовете се връщат в земята на живите по някаква причина или под някаква форма. Знаем, че Сатана е измамник (Йоан 8:44). Разумното заключение от Писанието е, че всеки контакт на спиритистите с "душите на починалите" всъщност е контакт с прикрити демони (Откровение 12:9). Спиритизмът не е съвместим с Библията и е духовно опасен. " Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне." (1 Петрово 5:8).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е спиритизъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries