settings icon
share icon
Въпрос

Как Светият дух наподобява огън?

Отговор


Библията описва Бог като „пояждащ огън“ (Евреи 12:29), така че не е изненадващо, че огънят се появява често като символ на Божието присъствие. Примерите включват горящата къпина (Изход 3:2), славата на Божието присъствие (в облака и огнения стълб, съпровождащи евреите по пътя им след бягството от Египет) (Изход 14:19; Числа 9:14-15), и видението на Езекил (Езекил 1:4). Огънят многократно е бил инструмент на Божието наказание (Числа 11:1, 3; 4 Царе 1:10, 12) и знамение за Неговата сила (Съдии 13:20; 3 Царе 18:38).

Поради очевидни прочини огънят е бил важен за старозаветните жертвоприношения. Огънят на олтара на изгореното приношение бил божествен дар, запален първоначално от Самия Бог (Левит 9:24). Бог възложил на свещениците да пазят горящ Неговия огън (Левит 6:13) и дал да се разбере, че огънят не бил приемлив от никой друг източник (Левит 10:1-2).

В Новия Завет олтарът може да служи като изображение на нашето посвещение на Господ. Като вярващи в Исус Христос ние сме призвани да предложим телата си като „живи жертви“ (Римляни 12:1), обгърнати от божествения дар: неугасимия огън на Светия Дух. В самото начало на Новия Завет Светият Дух се асоциира с огъня. Йоан Кръстител предсказва, че Исус ще бъде Онзи, който „ще ви кръсти със Светия дух и огън“ (Матей 3:11). Когато Светият дух започнал Своето служение на обитаване на ранната църква, Той избрал да се появи като „огнени езици“, почиващи върху всеки от вярващите. В този момент „всички те се изпълниха със Светия дух и започнаха да говорят други езици, които Духът им даваше да говорят“ (Деяния 2:3-4).

Огънят е чудесна картина на работата на Светия Дух. Духът е като огън поне по три начина: Той донася Божието присъствие, Божията страст и Божията чистота. Светият дух е присъствието на Бог, тъй като Той обитава сърцето на вярващия (Римляни 8:9). В Стария завет Бог показал Своето присъствие на израилтяните чрез покриването на скинията с огън (Числа 9:14-15). Това огнено присъствие осигурявало светлина и водителство (Числа 9:17-23). В Новия завет Бог води и утешава своите чада с обитаването на нашите тела – „скинията“ и „храма на живия Бог“ (2 Коринтяни 5:1; 6:16) от Светия Дух.

Светият Дух създава Божията страст в нашите сърца. След като двамата пътуващи ученика разговарят с възкръсналия Исус, те описват своите сърца като „горящи в тях“ (Лука 24:32). След като апостолите приемат Духа на Петдесетница, те придобиват страст, коята трае цял живот и ги подтиква да говорят с дързост Божието слово (Деяния 4:31).

Светият дух създава Божията чистота в нашия живот. Целта на Бог е да ни очисти (Тит 2:14) и Духът е посредникът за нашето освещаване (1 Коринтяни 6:11; 2 Солунци 2:13; 1 Петрово 1:2). Както ковачът използва огъня, за да пречисти среброто от шлаката, така и Бог използва Духа да отстрани греха ни от нас (Псалом 66:10; Притчи 17:3). Неговият огън очиства и рафинира.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как Светият дух наподобява огън?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries