settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да бъда изпълнен със Святия Дух?

Отговор


Ключов стих, който обсъжда изпълването със Святия Дух е Йоан 14:16, където Исус обеща Духа да обитава във вярващите и това обитаване да бъде постоянно. Важно е да различаваме обитаването и изпълването с Духа. Постоянното обитаване на Духа не е за няколко избрани вярващи, но вместо това за всички вярващи. Има много указания в Писанието, които подкрепят това заключение. Първото e, че Святия Дух е дар, даден на всички вярващи в Исус без изключение и никакви условия не са поставени за този дар, освен вяра в Христос (Йоан 7:37-39). Второто e, че Святия Дух се дава при спасението. Ефесяни 1:13 сочи, че Святия Дух се дава в момента на спасение. Галатяни 3:2 също подчертава тази истина казвайки, че запечатването и обитаването на Духа се случват в момента на повярването. Третото, Святия Дух обитава във вярващите постоянно. Святия Дух е даден на вярващите като залог или доказателство за тяхната бъдеща прослава в Христос (2 Коринтяни 1:22; Ефесяни 4:30).

Това е различно от заповедта за изпълване с Духа, дадена в Ефесяни 5:18. Ние трябва да бъдем така напълно предадени на Святия Дух, че Той да може да ни притежава изцяло и в този смисъл да ни изпълва. Римляни 8:9 и Ефесяни 1:13-14 казват, че Той обитава във всеки вярващ, но може да бъде оскърбен (Ефесяни 4:30) и Неговото действие в нас може да бъде угасено (1 Солунци 5:19). Когато ние позволим това да се случи, ние не изпитваме пълнотата на действието на Святия Дух и сила в и чрез нас. Изпълването с Духа означава да Му дадем свобода Той да завземе всяка част от нашия живот, да ни води и контролира. Неговата сила тогава може да бъде приложена чрез нас, така че всичко, което правим, да е плодотворно за Бог. Изпълването с Духа не включва само външни действия, то също така включва съкровените мисли и мотиви за нашите действия. Псалом 19:14 казва, „Думите на устата ми и размишленията на сърцето ми нека бъдат угодни пред Тебе, Господи, канаро моя и избавителю мой.”

Грехът е това, което ни разделя от изпълването със Святия Дух и покорството на Бог е начина да поддържаме нашето изпълване с Духа. Въпреки че нашият фокус би трябвало да е да бъдем изпълвани, както Ефесяни 5:18 заповядва, молитвата за изпълване със Святия Дух не е това, което осъществява изпълването с Духа. Само нашето покорство на Божиите заповеди дава на Духа свобода да работи в нас. Поради факта, че сме грешни създания, е невъзможно да бъдем изпълнени с Духа през цялото време. Ние би трябвало незабавно да се справим с греха в нашия живот и да преподновим посвещението си да бъдем изпълнени с Духа и водени от Него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да бъда изпълнен със Святия Дух?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries