settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява кръщението в Святия Дух?

Отговор


Кръщението в Святия Дух може да бъде определено като работа, чрез която Божия Дух поставя вярващия в съюз с Христос и в съюз с другите вярващи в тялото Христово в момента на спасение. 1 Коринтяни 12:12-13 и Римляни 6:1-4 са главните пасажи в Библията, в които откриваме тази доктрина. 1 Коринтяни 12:13 казва, „Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме.” Римляни 6:1-4 казва, „Тогава какво? Да речем ли: Нека останем в греха, за да се умножи благодатта? Да не бъде! Ние, които сме умрели към греха, как ще живеем вече в него? Или не знаете, че ние всички, които се кръстихме да участваме в Исуса Христа, кръстихме се да участваме в смъртта Му? Затова, чрез кръщението ние се погребахме с Него да участваме в смърт, тъй щото, както Христос биде възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот.” Въпреки че Римляни 6 не споменава конкретно Божия Дух, описва вярващите, поставени пред Бога и 1 Коринтяни 12 ни казва как се случва това.

Необходимо е да бъдат изследвани три факта, които ще помогнат да затвърдим нашето разбиране за духовното кръщение. Първо, 1 Коринтяни 12:13 ясно казва, че всички са били кръстени точно както всички сме се напоили (обитаването на Духа). Второ, никъде в Писанието не се поучава вярващите да бъдат кръстени с / в / Духа. Това показва, че всички вярващи са опитали това служение. Накрая, Ефесяни 4:5 изглежда като че ли се отнася до духовното кръщение. Щом е така, духовното кръщение е реалност за всеки вярващ, точно като са „една вяра” и „един Баща”.

В заключение, кръщението в Святия Дух прави две неща, (1) то ни присъединява към тялото Христово и (2) то осъществява нашето съразпване с Христос. Да бъдем в Неговото тяло означава, че сме възкресени с Него за нов живот (Римляни 6:4). Тогава ние би трябвало да упражняваме духовните си дарби, за да направим това тяло да функционира правилно, както е казано в контекста на 1 Коринтяни 12:13. Преживяването на едно духовно кръщение служи като основа за запазване единството на църквата, както е в контекста на Ефесяни 4:5. Бидейки съучастници с Христос в Неговата смърт, погребване и възкресение чрез духовното кръщение, установява основата за разбирането на нашето отделяне от силата на живеещия грях и ходенето ни в нов живот (Римляни 6:1-10, Колосяни 2:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява кръщението в Святия Дух?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries