settings icon
share icon
Въпрос

Какъв беше грехът на Содом и Гомор?

Отговор


Библейският разказ за Содом и Гомор е записан в 18-19 глави на Битие. Глава 18 на Битие описва Господ и двама ангели, които отиват да говорят с Авраам. Господ информира Авраам, че „викът срещу Содом и Гомор е толкова голям и грехът им толкова тежък“ (Битие 18:20). Стихове 22-33 описват, че Авраам моли Господ да се смили над Содом и Гомор, защото племенникът на Авраам, Лот, и семейството му живееха в Содом.

Глава 19 на Битие описва двата ангела, преоблечени като хора, посещаващи Содом и Гомор. Лот среща ангелите на градския площад и ги подканва да останат в къщата му. Ангелите се съгласиха. След това Библията ни информира: „ А преди да си легнат, те, градските мъже, Содомските жители, млади и стари, целият народ, обиколиха къщата и викаха на Лот: Къде са мъжете, които дойдоха при тебе тази нощ? Изведи ни ги да ги познаем.“ (Битие 19:4–5). След това ангелите ослепяват всички мъже на Содом и Гомор и подтикват Лот и семейството му да избягат от града, за да избягат от гнева, който Бог щеше да освободи. Лот и семейството му бягат от града и „Тогава Господ изля върху Содом и Гомор сяра и огън от Господа от небето. “ (Битие 19:24).

В светлината на пасажа, най-често срещаният отговор на въпроса "Какъв беше грехът на Содом и Гомор?" е хомосексуализмът. Ето как терминът "содомия" започва да се използва за обозначаване на анален секс между двама мъже, независимо дали по взаимно съгласие или по принуда. Ясно е, че хомосексуализмът е част от причината Бог да унищожи двата града. Мъжете от Содом и Гомор искаха да извършат хомосексуално групово изнасилване на двата ангела (които бяха маскирани като мъже). В същото време не е библейско да се каже, че хомосексуалността е изключителната причина, поради която Бог унищожи Содом и Гомор. Градовете Содом и Гомор определено не са изключение по отношение на греховете, на които са се отдали.

Йезекиил 16:49-50 заявява: „Ето какво беше беззаконието на сестра ти Содом,

нейното и на дъщерите ѝ: гордост, пресищане с храна и безгрижно спокойствие;

а сиромаха и немощния не подкрепяше; те се и възгордяха и вършеха мерзости пред Мене;

затова, като видях това, ги отхвърлих. .“ Еврейската дума, преведена като „отвратителен“, се отнася до нещо, което е морално отвратително и е точно същата дума, използвана в Левит 18:22, която се отнася до хомосексуалността като „мерзост“. По подобен начин Юда 7 заявява: „както и Содом, Гомор и околните им градове, които подобно на тях се отдадоха на блудство и бяха обзети от противоестествена страст[a], са ни дадени за пример, като носят наказанието на вечния огън. .“ Така че, отново, докато хомосексуалността не беше единственият грях, на който се отдадоха градовете Содом и Гомор, изглежда, че това е основната причина за унищожаването на градовете.

Тези, които се опитват да обяснят библейските осъждания на хомосексуализма, твърдят, че грехът на Содом и Гомор е негостоприемството. Мъжете от Содом и Гомор определено бяха негостоприемни. Вероятно няма нищо по-негостоприемно от хомосексуалното групово изнасилване. Но, че Бог напълно е унищожил два града и всичките им жители за това, че били негостоприемни, също не се казва. Докато Содом и Гомор бяха виновни за много други ужасяващи грехове, хомосексуалността беше причината Бог да излее огнена сяра върху градовете, като напълно унищожи тях и всичките им жители. И до ден днешен районът, където са се намирали Содом и Гомор, е пуст. Содом и Гомор служат като мощен пример за това как Бог се отнася към греха като цяло, и конкретно към хомосексуалността.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв беше грехът на Содом и Гомор?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries