settings icon
share icon
Въпрос

Какво е адвентизъм от седмия ден и в какво вярват адвентистите?

Отговор


Адвентизмът от седмия ден е християнска секта, която вярва, че богослуженията трябва да се извършват на "седмия ден" (събота), а не в неделя. Изглежда, че има различни "степени" на адвентизма от седмия ден. Някои адвентисти от седмия ден имат подобни вярвания като другите християни, с изключение на това, че спазват съботата. Други адвентисти обаче отиват много по-далеч в погрешно учение.

Адвентизмът от седмия ден води началото си от адвентизма - движение от XIX век, което очаква скорошното появяване (или идване) на Исус Христос. Адвентистите са наричани още милеристи, тъй като групата им е основана от Уилям Милър - лъжепророк, който предсказва, че Исус ще се завърне през 1843 или 1844 г. Когато предсказанието на Милър за второто идване на Христос не се сбъдва, миллеристите се разпускат в ужас; това събитие става известно като "Голямото разочарование". Но тогава няколко последователи на Милър твърдят, че имат видения, които обясняват проваленото пророчество. Вместо да дойде на земята, Исус е влязъл в небесния храм - значи Милър все пак е бил прав, казват те, само че пророчеството му е имало духовно, а не физическо изпълнение. Една от ясновидките, които прикриват Милър, е 17-годишната Елън Г. Хармън, която над 2000 предполагаеми видения като първото е по време на молитвено събрание малко след опозоряването на Милър. Със своето видение Елън скоро се превръща в лъч на надежда за разочарованите миллерианци. Тя обединява адвентистките фракции и става духовен водач на нова религиозна група.

През 1846 г. Елън се омъжва за Джеймс Уайт, адвентистки проповедник. Скоро двамата достигат до убеждението, че спазването на съботата е за всички християни. През 1847 г. Елън Г. Уайт има още едно видение - това, което потвърждава новото ѝ убеждение, че спазването на съботата трябва да бъде основно учение. Адвентистите под влиянието на Елън Г. Уайт стават адвентисти от седмия ден. Многобройните видения и писания на Елън Г. Уайт - тя е била плодовит писател - оформят в голяма степен доктрината на адвентизма от седмия ден. Днес повечето адвентисти от седмия ден все още смятат Елън Уайт за Божия пророчица, въпреки че много от нейните пророчества не се сбъдват. Всъщност адвентистите от седмия ден смятат, че Откровение 19:10 ("защото свидетелството за Исус е духът на пророчеството") се отнася до писанията на Елън Г. Уайт.

През 1855 г. адвентистите от седмия ден се установяват в Батъл Крийк, Мичиган, САЩ, а през май 1863 г. Генералната конференция на адвентистите от седмия ден е официално регистрирана. През следващите пет десетилетия Елън Г. Уайт написва близо 10 000 страници с пророчески материали. Във виденията е включено учението за "Великата борба" - космическа война, която се води между Исус и Неговата ангелска армия и Сатана и неговата. Други видения се занимават със здравословните хранителни навици, които г-жа Уайт нарича "евангелие на здравето" (Testimonies for the Church, Vol. 6, p. 327). Адвентизмът от седмия ден налага ограничения върху консумацията на месо или "плътска храна", както я наричат адвентистите. "Плътната храна е вредна за здравето, а всичко, което засяга тялото, има съответното въздействие върху ума и душата" (Служение на изцеление, стр. 316). Не е изненадващо, че след като изискват спазването на съботата, адвентистите започват да добавят и други елементи на легализъм в своето вероизповедание.

Интересно е, че корнфлейкс на Келог са създадени от адвентистите: Джон Харви Келог е бил лекар адвентист от седмия ден в Батъл Крийк, който искал да произведе "здравословна" вегетарианска като алтернатива на "нездравословните" закуски с месо. Междувременно г-жа Уайт продължава да има видения и започва да преподава неортодоксалните доктрини за съня на душата и учението за унищожението (което противоречи на Матей 25:46).

Други проблематични доктрини в адвентизма от седмия ден включват учението, че Сатана е "козелът на отпущението" и ще понесе греховете на вярващите (Великата борба, стр. 422, 485) - това е в противоречие с Библията, която ясно казва кой е понесъл нашите грехове (1 Петрово 2:24). Адвентизмът от седмия ден също така идентифицира Исус като архангел Михаил (Юда 1:9) учение, което отрича истинската природа на Христос, и учи, че Исус е влязъл във втората фаза на Своето изкупително дело на 22 октомври 1844 г., както е пророкувано от Хирам Едсън. И, разбира се, насърчаването от адвентистите на спазването на съботата като основна доктрина противоречи на учението на Писанието по този въпрос (вж. Римляни 14:5).

Адвентизмът от седмия ден е разнообразно движение и не всички групи адвентисти от седмия ден изповядват всички доктрини, споменати по-горе. Но всички адвентисти от седмия ден трябва сериозно да се замислят за следното: призната пророчица в тяхната църква е била учителка на погрешни учения, а корените на църквата им са във фалшивите пророчества на Уилям Милър.

И така, трябва ли един християнин да посещава църква на адвентистите от седмия ден? Поради склонността на адвентистите да приемат извънбиблейски откровения и гореспоменатите доктринални въпроси, ние силно препоръчваме на вярващите да не участват в адвентизма от седмия ден. Да, човек може да бъде привърженик на адвентизма от седмия ден и все пак да бъде вярващ. В същото време съществуват достатъчно потенциални рискове, които ни предупреждават да не се присъединяваме към църква на адвентистите от седмия ден.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е адвентизъм от седмия ден и в какво вярват адвентистите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries